fbpx

O bucătărie modernă de inspirație milenară

Bucătaria italiană s-a definit ca și concept la începutul anilor 1950, în perioada de reconstrucție de după cel de-Al Doilea Război Mondial, pe fondul „miracolului economic italian” și puternic susținută de influența lifestyle-ului american.

Dar rădăcinile mobilei de bucătărie italiană străbat toată istoria, începând încă din perioada romană. Mărturie stau vestigiile ce pot fi încă admirate în orașele Pompei și Herculaneum, unde la fiecare colț de stradă putem întâlni insule din ciment roman placate cu piatră atent prelucrată sau chiar cu resturi de marmură și granit ce proveneau de la lucrările „de lux” ale vremii și pe care meșterii pietrari le puneau în operă în diferite compoziții grafice sau de culoare.

Aceste insule erau, în fapt, spații publice, un fel de fast-food-uri în care se servea mâncare caldă și vin, dar care aveau un deosebit de important rol social. Politica, afacerile și noile contacte se făceau în jurul acestor prime bucătării, iar rolul lor ca factor social s-a consolidat și perpetuat de-a lungul istoriei.

Bucătăria italiană dincolo de gastronomie

Până la sfârșitul WW2, Italia era organizată economic în mici ateliere meșteșugărești „botega”, mici afaceri de familie în care de obicei lucrau doar membrii familiei alături de foarte tineri ucenici dornici de a descoperi secretele artizanale și meșteșugurile. Atelierul era poziționat la stradă, cu porți mari, ce pe timpul zilei stăteau deschise.

În spatele atelierului era casa, care constă într-un impecabil salon de primire pentru oaspeți – decorată cu piese de mobilier Chippendale, covoare și tapiserii fine, dar care era foarte rar folosit în realitate – precum și camerele de dormit. Între atelier și casă se afla bucătăria, o cameră lungă ce găzduia mașina de gătit, rafturi pentru depozitarea veselei și alimentelor, dar și un imens banc de lucru – o masă înaltă și solidă din lemn masiv – denumită „bancone”. Această masă era practic „insula” ce a devenit în timp insula din bucătăria zilelor noastre.

În pauza de prânz, un moment important în viața italiană, atât familia, cât și lucrătorii luau masa în jurul acestei insule. Era momentul zilei când bărbații și femeile familiei puteau discuta problemele zilnice ale gospodăriei și se puteau bucura câteva minute de cei mici. Seara era rezervată în general bărbaților care discutau la un pahar de vin cu prietenii sau partenerii de afaceri. Bucătăria era preferată salonului de oaspeți întrucât era în permanență încălzită și ușor de curățat (…hainele de lucru nu erau întotdeauna curate).

Bucătăria de lux italiană

Mobila de bucătărie italiană a început a fi produsă la scară industrială la începutul anilor 1950, fiind puteric susținută prin import de tehnologie și prin comenzi pentru export din și către America. Trebuie menționat că „mobila italiană” a devenit sinonim al „mobilierului de design” prin eforturile, ingeniozitatea, pasiunea și dedicarea până la sacrificiu a unor meșteri artizani de rând, sprijiniți de comercianții din Milano, care au stabilit o relație de conlucrare și sinergie între diferite sectoare (pielărie, tâmplărie, prelucrări metalice, mecanică, sticlărie etc).

La mijlocul anilor 1960 exista deja o sănătoasă și onestă competiție în producerea de bucătării de lux destinate celor mai bogați oamenii ai lumii, ce veneau la Milano special pentru a vedea și a comanda bucătării realizate pe comandă, pentru care așteptau chiar și mai bine de un an și pentru care plăteau enorme sume de bani. A fost momentul de naștere a marilor brand-uri italiene care inovează și în prezent industria, și care se impun în continuare ca trendsetter-i în design-ul și lifestyle-ul mondial.

Anii 70 au fost caracterizați de o mărire fulminantă a capacității de producție a mobilierului de bucătărie modular și personalizat, sunt anii în care mobila de bucătărie italiană a devenit accesibilă, iar bucătăria de lux a devenit un standard de viață.

Una cucina di grande bellezza

În prezent, bucătăria italiană înseamnă nu doar un spațiu necesar de preparare a mâncării. Bucătăria italiană este un spațiu social, ce are rolul de a aduna familia și prietenii într-un ambient degajat, este spațiul în care se petrec momentele active ale vieții, ne completează și ne definește modul de a trăi, de a ne bucura de cele mai frumoase delicii și momente ale vieții alături de cei apropiați.

Andrei Gângă

Andrei Gângă

Art Director @ MyKitchen | Mă recomandă experiența de peste 20 ani în domeniul bucătăriilor, capacitatea de a rezona cu fiecare client în parte și intuirea nevoilor tale reale, astfel că proiectul bucătăriei este unul care să îți reflecte personalitatea și în același timp cu un design elegant, care să sfideze trecerea timpului, funcțional și care ține cont de toate condiționările spațiului. Te aștept la showroom să discutăm despre bucătăria ta! myKitchen | Bucătării cu personalitate Bd. Ferdinand I nr. 70, parter, Sector 2 - București

MY KITCHEN STUDIO

Programări consultanță

Alege o dată și un interval orar din formular pentru a realiza o programare de consultanță design de bucătărie la showroom MyKitchen Studio.

MyKitchen. Bucătării cu personalitate.