fbpx

O bucătărie modernă de inspirație milenară

Bucătaria italiană s-a definit ca și concept la începutul anilor 1950, în perioada de reconstrucție de după cel de-Al Doilea Război Mondial, pe fondul „miracolului economic italian” și puternic susținută de influența lifestyle-ului american.

Dar rădăcinile mobilei de bucătărie italiană străbat toată istoria, începând încă din perioada romană. Mărturie stau vestigiile ce pot fi încă admirate în orașele Pompei și Herculaneum, unde la fiecare colț de stradă putem întâlni insule din ciment roman placate cu piatră atent prelucrată sau chiar cu resturi de marmură și granit ce proveneau de la lucrările „de lux” ale vremii și pe care meșterii pietrari le puneau în operă în diferite compoziții grafice sau de culoare.

Aceste insule erau, în fapt, spații publice, un fel de fast-food-uri în care se servea mâncare caldă și vin, dar care aveau un deosebit de important rol social. Politica, afacerile și noile contacte se făceau în jurul acestor prime bucătării, iar rolul lor ca factor social s-a consolidat/perpetuat de-a lungul istoriei.

Bucătăria italiană dincolo de gastronomie

Până la sfârșitul WW2, Italia era organizată economic în mici ateliere meșteșugărești „botega”, mici afaceri de familie în care de obicei lucrau doar membrii familiei alături de foarte tineri ucenici dornici de a descoperi secretele artizanale și meșteșugurile. Atelierul era poziționat la stradă, cu porți mari, ce pe timpul zilei stăteau deschise.

În spatele atelierului era casa, care constă într-un impecabil salon de primire pentru oaspeți – decorată cu piese de mobilier Chippendale, covoare și tapiserii fine, dar care era foarte rar folosit în realitate – precum și camerele de dormit. Între atelier și casă se afla bucătăria, o cameră lungă ce găzduia mașina de gătit, rafturi pentru depozitarea veselei și alimentelor, dar și un imens banc de lucru – o masă înaltă și solidă din lemn masiv – denumită „bancone”. Această masă era practic „insula” ce a devenit în timp insula din bucătăria zilelor noastre.

În pauza de prânz, un moment important în viața italiană, atât familia, cât și lucrătorii luau masa în jurul acestei insule. Era momentul zilei când bărbații și femeile familiei puteau discuta problemele zilnice ale gospodăriei și se puteau bucura câteva minute de cei mici. Seara era rezervată în general bărbaților care discutau la un pahar de vin cu prietenii sau partenerii de afaceri. Bucătăria era preferată salonului de oaspeți întrucât era în permanență încălzită și ușor de curățat (…hainele de lucru nu erau întotdeauna curate).

Bucătăria de lux italiană

Mobila de bucatarie italiana a inceput a fi produsa la scara industriala la inceputul anilor 1950, fiind puteric sustinuta prin import de tehnologie si prin comenzi pentru export din si catre America. Trebuie mentionat ca „mobila italiana” a devenit sinonim al „mobilierului de design” prin eforturile, ingeniozitatea, pasiunea si dedicarea pana la sacrificiu a unor mesteri artizani de rand, sprijiniti de comerciantii din Milano care au stabilit o relatie de conlucrare si sinergia intre diferite sectoare (pielarie, tamplarie, prelucrari metalice, mecanica, sticlarie etc).

La mijlocul anilor 1960 exista deja o onesta si sanatoasa competitie in producerea de bucatarii de lux destinate celor mai bogati oamenii ai lumii, ce veneau la Milano special pentru a vedea si a comanda bucatarii realizate pe comanda, pentru care asteptau chiar si mai bine de un an si pentru care plateau enorme sume de bani. A fost momentul de nastere a marilor branduri italiene care inoveaza si in prezent industria si care se impun in continuare ca trendseteri in designul si lifestyle-ul mondial.

Anii 70 au fost caracterizati de o marire fulminanta a capacitatii de productie a mobilierului de bucatarie modular si personalizat, sunt anii in care mobila de bucatarie italiana a devenit accesibila iar bucataria de lux a devenit un standard de viata.

Una cucina di grande bellezza

În prezent, bucătăria italiană înseamnă nu doar un spațiu necesar de preparare a mâncării. Bucătăria italiană este un spațiu social, ce are rolul de a aduna familia și prietenii într-un ambient degajat, este spațiul în care se petrec momentele active ale vieții, ne completează și ne definește modul de a trai, de a ne bucura de cele mai frumoase delicii și momente ale vieții alături de cei apropiați.

MY KITCHEN

MY KITCHEN

Bucătării de lux | myKitchen Bucătării cu personalitate Descoperă cele mai noi și frumoase compoziții de mobilier bucătărie din Italia. Te așteptăm cu bucătării moderne, bucătării FENIX, insulă bucătărie, mobilă bucătărie de colț. Consultanță de specialitate și proiectare 3D personalizată.

Suntem aici pentru dialog, scrie-ne: