Feng Shui: medicina habitatului, pe scurt
Feng Shui, tradus literalmente prin „vânt și apă”, este arta antică chineză de a proiecta un mediu în armonie și în echilibru cu natura. Vântul este asociat cu energia și mișcarea, apa în schimb ne duce cu gândul la liniște și odihnă.
Acest dualism reflectă principiul taoist al Yin și Yang, sau opuse care se atrag și se completează reciproc și sunt asociate cu orice element de pe pământ.
În acest fel, chiar și spațiul devine rezultatul a două polarități opuse care interacționează determinând calitatea unui spațiu și a unei case.
Atunci când una dintre cele două energii prevalează asupra celeilalte se pierde un echilibru fundamental pentru bunăstarea celor care ocupă aceste locuri. Feng Shui este propus ca medicament pentru habitat prin rezolvarea acestor dezacorduri și restabilirea echilibrului.
Cum să dispui elementele de mobilier de bucătărie în funcție de principiile Feng Shui
Pentru Feng Shui, starea bucătăriei este direct legată de starea sănătății, bogăției și fericirii persoanei. Este important să știi cum să creezi energie bună în bucătărie și cum să o menții de-a lungul timpului, în orice moment.
Yin și Yang au generat 5 elemente (apă, metal, lemn, foc, pământ) care au produs apoi toate lucrurile. Fiecare dintre aceste 5 elemente este asociat cu un punct cardinal, un anotimp, o culoare, un material și o formă.
Dispunerea mobilierului într-o bucătărie ar trebui să urmeze principiul celor 5 elemente: chiuveta (apa) la nord, cuptoarele/plita (focul) la sud, cămara (lemnul) la est.
Potrivit Feng Shui, este foarte important să nu ai spatele către ușă în timp ce desfășori o activitate, pentru a putea controla cine intră și să ai controlul deplin asupra mediului.
Așadar, plita trebuie poziționată astfel încât cei care gătesc să poată vedea oamenii intrând. Cuptoarele, teoretic, nu trebuie amplasate într-un colț al camerei, deoarece această locație limitează libertatea de mișcare.
Cultura orientală are un profund respect pentru moment și activitatea de preparare a alimentelor și de aici derivă atenția maximă a Feng Shui de a crea un spațiu în care cei care gătesc să aibă controlul deplin al camerei și să nu fie deranjați de alte persoane.
Nu este întotdeauna posibilă crearea unui aranjament optim, conceput ad hoc pentru principiile Feng Shui, din cauza numeroaselor constrângeri pe care orice mediu ni le poate impune: caracteristici arhitecturale, instalații și scurgeri care nu pot fi mutate, dimensiuni reduse ale mediului.
Cazuri puțin mai dificile, soluționate în deplină armonie.
Feng Shui vine în ajutorul nostru cu precauții prețioase chiar și în aceste cazuri dificile, legate de dispoziții obligatorii. De exemplu, dacă ar fi necesar ca plita să fie într-o poziție nefavorabilă (la colț sau cu ușa din spatele bucătăriei), ai putea recurge la plante verzi ca și soluție pentru a înmuia muchiile vii sau chiar la oglinzi, pentru a facilita o mai bună vedere a spațiul înconjurător.
Elementele de apă sunt chiuveta și frigiderul. Acestea trebuie așezate cât mai departe de cuptoare sau cel puțin, separate de ele printr-un element din lemn, cum ar fi rafturi sau corpuri de mobilier. Lemnul, acest ultim material reprezintă un element de control asupra relației distructive dintre apă și foc.
Când masa se află în bucătărie, ar trebui poziționată departe de zona de gătit și orientată spre est sau sud, puncte cardinale care simbolizează creșterea și buna armonie.
Feng Shui nu recomandă să ai o baie suprapusă peste bucătărie sau ușa băii în fața ei.
Această ultimă precauție este, de asemenea, recomandată în conceperea unor interioare standard de bun simț, pentru a evita invaziile neplăcute ale mirosului și în conformitate cu standardele de igienă.
Potrivit Feng Shui, de asemenea, nu este de dorit ca de îndată ce intri în casă să vezi bucătăria, care ar trebui în schimb să fie mai retrasă sau ecranată.
Iluminat și culori în bucătărie conform Feng Shui
Foarte important, ca și în designul interioarelor standard, este iluminarea blatului de lucru al bucătăriei, unde curățenia și aspectul realist al elementelor trebuie redate la perfecțiune.
O lumină optimă care vă permite să vedeți murdăria și starea alimentelor pe care le pregătești este absolut albă: lumina galbenă modifică culorile și s-ar putea să nu vedeți corect dacă un produs este stricat. Pentru culoarea blatului de lucru, Feng Shui sugerează utilizarea albului, simbol al purității și foarte luminos, combinat cu culoarea corespunzătoare orientării camerei.
Cromoterapia în bucătărie favorizează unele culori față de altele, care sunt: portocaliu, galben, verde, albastru, alb. Motivele acestei alegeri? Ți le prezentăm mai jos.
Portocaliu: este perfect în bucătărie pentru a stimula apetitul (este de fapt un antianorexic). Această culoare reprezintă fericirea, bucuria și vitalitatea, induce calm și entuziasm și este un remediu eficient împotriva depresiei și pesimismului. De asemenea, stimulează tiroida, îi reîncarcă pe cei care se simt obosiți și au o acțiune regenerantă asupra sistemului nervos. Acțiunea sa eliberatoare asupra funcțiilor fizice și mentale duce la relaxare.
Galben: bucătăria este o zonă activă și dinamică, iar galbenul este una dintre culorile ideale în acest context, datorită acțiunii sale de încălzire, energizare și apetisare. Galbenul este culoarea soarelui răsare!
Verde: această culoare, clasificată drept rece, are o acțiune de echilibrare foarte puternică, mai mult decât orice altă culoare. Verdele calmează, regenerează, reîmprospătează. Apelul său de întoarcere la natură și la lumea plantelor mărește capacitatea de a aduce echilibru.
Albastru: excelează printre toate culorile pentru acțiunea sa relaxantă și anti-stres. În bucătărie, însă, este mai bine să alegi nuanțe vibrante și saturate din această culoare.
Alb: curățenia, ordinea și igiena merg mână în mână cu albul. De fapt, sunt caracteristici legate de această culoare într-un mod natural. Albul poate fi ales în diferite nuanțe, cum ar fi crem sau fildeș, și se potrivește cu elemente contrastante, cum ar fi o piesă de mobilier din lemn sau un frigider cu o culoare vie, ingenioasă și cu impact ridicat.