fbpx

Primesc aproape în fiecare zi această cerere, pentru placarea peretelui din spatele frontului de lucru al mobilierului de bucătărie cu panouri de sticlă. Înțeleg că s-a creat un trend local și a devenit un „must” general pentru aceste placări de sticlă: lucioasă sau mată, decorată – cu diferite modele printate, iluminată sau retro-iluminată, gravată, stratificată, sau toate combinate la un loc… Și găsești pe internet fără să vrei X firme care chipurile se ocupă cu așa ceva… 

Ei bine, trebuie să te dezamăgesc. Aceste placări cu panouri de sticlă pe zonele funcționale ale bucătăriei (aragaz/plită și chiuvetă) sunt complet nerecomandate. Nu vei găsi așa ceva în niciun catalog de bucătării al unui producător serios!

În primul rând, nu există sticlă termorezistentă și securizată în același timp… așa cum nu există nici oglindă securizată (!)

Sticla securizată are într-adevăr proprietăți sporite de rezistența la tensiune și șoc, dar NU și de rezistență sporită la temperaturi înalte, peste 100ºC, așa cum se formează în spatele plitei.

În special în cazul plitelor pe gaz, flacăra și căldura reziduală excesivă este împinsă pe sub vasul de gătit către placarea de sticlă, astfel că finisajul / printul / vopseaua panoului de sticlă se va deteriora rapid. Mai mult, căldura generată pe termen lung – de exemplu în cazul fierberii unui sos bolognese sau a unei tradiționale ciorbe românești – poate duce la crăparea în orice moment a panoului de sticlă.

Un alt dezavantaj al panourilor de sticlă folosite pentru placare este întreținerea foarte dificilă în zona chiuvetei, o chestiune lesne de înțeles pentru cei însărcinați cu întreținerea bucătăriei.

Sticla rămâne una dintre cele mai bune alegeri pentru fronturile bucătăriei, unde își va demonstra toate calitățile estetice și practice, precum și rezistența în fața timpului! 

În concluzie, noi NU vă recomandăm panouri de sticlă pentru placarea pereților. În schimb, vă recomandăm panouri din HPL ori Fenix®, sau placări din compozit de quartz, ceramică, anumite tipuri de piatră naturală ori chiar inox. Așadar, o multitudine de alternative practice și rezistente, ce se pot incadra în orice ambient, buget și concept de design. 

Andrei Gângă

Andrei Gângă

Art Director @ MyKitchen | Mă recomandă experiența de peste 20 ani în domeniul bucătăriilor, capacitatea de a rezona cu fiecare client în parte și intuirea nevoilor tale reale, astfel că proiectul bucătăriei este unul care să îți reflecte personalitatea și în același timp cu un design elegant, care să sfideze trecerea timpului, funcțional și care ține cont de toate condiționările spațiului. Te aștept la showroom să discutăm despre bucătăria ta! myKitchen | Bucătării cu personalitate Bd. Ferdinand I nr. 70, parter, Sector 2 - București

MY KITCHEN STUDIO

Programări consultanță

Alege o dată și un interval orar din formular pentru a realiza o programare de consultanță design de bucătărie la showroom MyKitchen Studio.

MyKitchen. Bucătării cu personalitate.