fbpx

Bucătăria cu insulă: divizată în două blocuri de mobilier

Spații deschise și pasaje fluide: bucătăria cu insula favorizează socializarea și convivialitatea de a trăi acasă.

Bucătăria cu insulă este exemplul clasic al unei compoziții perfecte de bucătărie modernă cu scopul de a păstra neobturată vederea către camera de zi. Cea mai frecventă configurație de bucătărie cu insulă este aceea alcătuită dintr-un grup de coloane aliniat în paralel cu insula. 

În fața zonei mari dedicate depozitării (cu cămară și electrocasnice încorporate) este prevăzută zona operațională cu insula de bucătărie, dotată cu blat, chiuvetă și plită, iar în unele cazuri și cu un blat pentru gustări.

Proiectarea zonei de gătit pe insula de bucătărie

Transformarea tradiționalei bucătării liniare într-o compoziție modernă cu zona de gătit aflată pe insula de bucătărie este visul multora, dar din păcate nu întotdeauna realizabil. Din două motive: spațiu și racorduri de instalații. Dar nu dispera: cu excepția cazului în care bucătăria este într-adevăr mică, poți realiza acest lucru făcând alegeri. 

După cum am spus, o problemă este cea a racordurilor pentru instalația de gaz, electrică sau pentru apă. Dar acest lucru poate fi rezolvat prin crearea unei platforme pentru pasajul conductelor de gaz sau apă și a cablurilor electrice. În ceea ce privește hota, conexiunea la coșul de fum poate fi dificilă, dar pentru a rezolva concomitent problema gazului și cea a evacuării fumului de gătit, o soluție este de a proiecta zona de gătit cu o plită de inducție echipată cu sistem integrat de aspirație. Asfel, ambientul, indiferent dacă este o bucătărie separată sau integrată cu camera de zi – va fi mai aerisit.

Cum să rezolvi locul de luat masa? Optând pentru un blat snack conectat la blatul de lucru.

Plita cu hotă integrată

Plita cu hotă integrată permite ca aerul să fie aspirat nu în sus, ci în jos de un dispozitiv așezat în centrul plitei, pe latura scurtă sau pe cea lungă. La vedere apare doar o grilă. Fumul și vaporii de gătit sunt transportați la exterior printr-un canal situat sub corpurile de mobilier sau, dacă sistemul nu este cu evacuare ci doar filtrează, aerul este purificat și apoi returnat în mediu prin grile speciale integrate în plinta mobilierului.

Datorită prezenței dispozitivului de aspirație, plita are o înălțime încorporată mai mare decât standardul, în general de 20 cm, ceea ce nu permite introducerea cuptorului în corpul de jos. Mai mult, în versiunea cu 4 zone, are mai mult de 60 cm lățime.

Există, de asemenea, modele cu hotă situată pe latura lungă a plitei, cu mecanism extractibil sau sistem de clapete: acestea sunt recomandate în bucătăriile cu adâncime a blatului de 70 cm sau pe insule de bucătărie și peninsule cu adâncime majorată.

Filtrele pentru hota aspirantă pot fi scoase și curățate în mașina de spălat vase. De asemenea, interiorul poate fi curățat, complet în siguranță, iar o supapă specială permite colectarea de lichide.

Un proiect bine gândit de la început va integra o insulă sau peninsulă în aproape orice tip de spațiu, așa că îndrăznește să-ți dorești o bucătărie cu insulă și vino la showroom să discutăm proiectul tău. Cu siguranță vom reuși să te surprindem cu o soluție inedită.

Doris Luca

Doris Luca

Managing partner @ MyKitchen | Sunt aici să te ajut cu informații, sfaturi și tot ce te-ar putea interesa despre lumea fascinantă a bucătăriilor. Mă poți contacta prin email: doris@mykitchen.ro sau telefon: 0740315295. Te aștept la showroom să explorezi cele mai noi tendințe în design-ul de bucătării italiene. MyKitchen.ro | Bucătării cu personalitate Bd. Ferdinand I nr. 70, parter, Sector 2 - București

Suntem aici pentru dialog, scrie-ne: