Bucătăria cu insulă, primadona spațiului de locuit
În aceste timpuri când vedem la televizor bucătari (și nu numai) în emisiuni pentru gătit, bucătăria cu insulă devine din ce în ce mai populară. O configurație particulară care nu trebuie privită doar ca o modă, bucătăria cu insulă este o soluție interesantă și funcțională pentru un spațiu fluid.
Ideea de a elibera bucătăria de 4 pereți închiși de o ușă pentru a avea o bucătărie deschisă, te-ar putea speria. Dar nivelul tehnologic atins astăzi de hote face posibilă absorbția mirosurilor cu eficiență și în tăcere.
În plus, eliminarea unui perete interior pentru a face loc insulei de bucătărie înseamnă a da casei o amprentă modernă și socială, a aduce mai multă lumină în camere și, de asemenea, a folosi mai bine spațiul. Ambientul unic astfel rezultat, adesea experimentat ca o constrângere sau necesitate, a devenit un nou mod de a experimenta casa.
Bucătăria cu insulă este prin definiție soluția cea mai potrivită pentru a integra bucătăria cu zona de zi
Bucătăria cu insulă este perfectă pentru cei care iubesc gătitul dar care vor să și petreacă timp cu prietenii sau rudele, sau chiar și pentru aceia care doresc să poată pregăti cina în timp ce sunt în compania altor membri ai familiei.
Bucătăria cu insulă – ca toate modelele la vedere – trebuie să se bazeze pe o hotă eficientă pentru a preveni mirosurile stagnante, și aici ai de ales din mai multe variante de poziționare a hotei: hotă încorporată în blat (downdraft sau integrată în plită), hotă montată în tavan sau hotă suspendată.
Bucătăria cu insulă este o compoziție cu un impact deosebit, care oferă cele mai bune rezultate în spații mari: cu cât este mai mare spațiul, cu atât insula poate fi eficientă și funcțională, într-adevăr multifuncțională: bazele pot găzdui zona de gătit și spălare, compartimentele pentru depozitare și suprafața de lucru. Doar cuptoarele și frigiderele sunt poziționate în general de-a lungul peretelui, în coloane, dar fără a constitui o regulă obligatorie.
Design-ul bucătăriei cu insulă
Proiectarea bucătăriei cu insulă trebuie să permită operarea în condiții de confort în jurul insulei centrale, lăsând un pasaj de trecere de cel puțin 120 cm.
Toate modelele de bucătărie cu insulă permit anexarea unui blat snack, pentru a lua micul dejun și mese rapide, sau chiar a unui blat de masă la înălțime normală.
Mare sau mică, insula de bucătărie poate împărtăși același stil cu restul bucătăriei, sau dimpotrivă se poate delimita de restul prin folosirea altor finisaje.
Caracteristici comune ale bucătăriei cu insulă: spații de depozitare mari, corpuri cu sertare, vitrine, compartimente închise sau deschise care permit expunerea obiectelor -de utilitate sau pur decorative-, dând viață unui mediu cald, primitor, într-un cuvânt un ambient trăit la maxim.