fbpx

Cum să amenajezi o bucătărie de lux, să alegi cele mai potrivite modele pentru case exclusiviste și câteva idei pentru cei ce iubesc stilul clasic sau pentru aceia care preferă un stil contemporan.

Bucătăria a fost dintotdeauna inima casei, chiar și a celor mai exclusiviste locuințe. Clasică sau modernă, bucătăria de lux este elementul care conferă clasă celor mai prestigioase case, fie că sunt vile sau apartamente de vis. Frumoasă și funcțională, practică și atractivă estetic: acestea sunt bornele între care trebuie să te deplasezi atunci când amenajezi bucătăria de lux. 

Bucătăriile de lux My Kitchen îți oferă multe soluții, de la stilul clasic la cel mai contemporan și modern. 

Cum să alegi modelul potrivit? Iată mai jos câteva sfaturi și idei ce te pot inspira să amenajezi un spațiu atât de important ca cel al bucătăriei.

În ambientul unei locuințe, bucătăria joacă un rol fundamental și nu doar pentru că este un loc pentru pregătirea meselor. În casele moderne, din ce în ce mai des, bucătăria este încorporată în zona de zi, cu spații deschise mari și ample, care permit să te bucuri de prânz sau de cină într-un ambient relaxat și primitor, care permite interacțiunea dintre cel care gătește și restul persoanelor.

Prima alegere: o bucătărie închisă sau deschisă?

Dacă ai o cameră mare și luminoasă bine delimitată dar închisă, poți opta pentru bucătăria separată, unde poți da frâu liber imaginației fără grija că mirosurile neplăcute vor invada restul casei. De asemenea, tot aici poți organiza și locul de luat masa, cu un blat snack la înălțime, ce poate oferi și extra-spațiu pentru preparea mâncărurilor. În cazul în care nu vrei totuși să izolezi complet bucătăria de restul casei poți opta pentru soluția de închidere a bucătăriei cu uși glisante din sticlă, care vor ajuta și hota în diminuarea mirosurilor.

Dacă preferi spațiile deschise poți alege să te concentrezi pe insula de bucătărie, un element fundamental pentru bucătăriile moderne, dar care se potrivește în egală măsură bucătăriilor clasice, cu rolul de a delimita spațiul. Și nu trebuie să te preocupe mirosurile, deoarece hotele integrate în blat sau chiar în plita cu inducție sunt soluția salvatoare.

În orice caz, pentru a avea o bucătărie de lux este esențial să te adresezi unor specialiști în designul de bucătării, care îți vor oferi consultanță și un proiect unic, cu mobilier croit pe spațiul tău, care va ține cont de preferințele și cerințele tale. 

Bucatarie de lux
Blat din ceramică cu plită inducție invizibil integrată sub blat, astfel că doar comenzile sunt aparente
Masă din lemn Noce Canaletto

Stil, concept, competență, materiale premium și măiestrie: acestea sunt adevăratele secrete ale unei bucătării de lux.

Clasic sau modern?

Dacă iubești stilul clasic, este esențial să te concentrezi pe lemnul masiv, cum ar fi abanosul, salcâmul, eucaliptul sau ulmul, care pot fi lăsate naturale sau lăcuite; același lucru este valabil și pentru modelele contemporane care combină puritatea formelor cu materiale de ultimă generație, fie ele super-mate sau lucioase.

Bucatarie de lux
Chiuvetă integrată din ceramică cu aspect Marmură Statuario
Uși de mobilier din ceramică cu aspect Marmură Statuario

Pentru blatul de lucru al unei bucătării de lux, alegerea înclină către marmură, piatră naturală sau granit, în special pentru bucătăriile clasice sau către inox, un element integrant în cele mai moderne modele, care permite să ai chiuvetă sau chiar și arzătoarele plitei de gaz încorporate în blat, fără nicio îmbinare vizibilă.

Bucatarie de lux
Blat de lucru din inox echipat cu plită, chiuvetă și suport vase fierbinți integrate în blat
Comenzile plitei sunt montate vertical, pe blatul de lucru
Uși de mobilier din „Rovere Grigio Londra”

De asemenea, pentru a completa caracterul bucătăriei de lux poți alege dintr-o gamă premium de aparate electrocasnice performante. Dacă frigiderul poate deveni un element de mobilare independent, în schimb mașina de spălat vase trebuie întotdeauna să fie încorporată, pentru a nu strica armonia ambientului. Poți puncta cu elemente rafinate, cum este cantina de vinuri sau sertarul somelier.

bucatarii de lux - cantina vinuri, sertar sommelier
Cantină de vin „Dolce Stil Novo” de Guido Canali pentru Smeg
Sertar Sommelier „Dolce Stil Novo” de Guido Canali pentru Smeg

Vitrinele și elementele divizoare din structură metalică cu polițe vor intensifica caracterul somptuos al unei bucătării de lux, acestea putând avea diverse întrebuințări: de la spații de depozitare pentru vesela de servire, la cea de încorporare a electrocasnicelor (cuptor, espressor, vinotecă, microunde) și până la funcția de bar.

Iluminatul joacă un rol important, el este cel care pune în valoare materialele, rafinamentul detaliilor și complexitatea proiectului. Spoturile și luminile LED din interiorul corpurilor de mobilier asigură un iluminat indirect plăcut și conferă o atmosferă și mai selectă întregului ansamblu.

bucatarie de lux_vitrine
Sistem divizor cu polițe ce par să plutească.
Vitrine transparente placate cu lemn de alun negru.
Vitrină transformată în răcitor de vinuri; uși din sticlă printată cu model fagure.

Indiferent de stilul tău, important este să ai încredere în noi, experții în bucătării, să îți lași spiritul liber să alegi cu sufletul cele mai bune materiale și să dai personalitate ambientului, dar niciodată în detrimentul funcționalității: o bucătărie care nu este ergonomică nu va fi niciodată o bucătărie de lux.

Doris Luca

Doris Luca

Managing partner @ MyKitchen | Sunt aici să te ajut cu informații, sfaturi și tot ce te-ar putea interesa despre lumea fascinantă a bucătăriilor. Mă poți contacta prin email: doris@mykitchen.ro sau telefon: 0740315295. Te aștept la showroom să explorezi cele mai noi tendințe în design-ul de bucătării italiene. MyKitchen.ro | Bucătării cu personalitate Bd. Ferdinand I nr. 70, parter, Sector 2 - București

Suntem aici pentru dialog, scrie-ne: