Din ceea ce discut zilnic cu clienții, desprind că în accepțiunea generală există doar trei tipuri de materiale din care „se face” mobila: lemnul masiv – care „nu are moarte”, MDF-ul – care este ceva bun dar nimeni nu știe exact ce este… și PAL-ul, acesta reprezentând cea mai proastă calitate și este ceva ce trebuie complet evitat!
Dar totuși, PAL-ul (placa aglomerată din lemn) este cel mai folosit material din industria mobilei. Aproape tot ceea ce vezi pe Pinterest este PAL!
„PAL” este un termen generic, ce desemnează o gamă largă de produse… așa cum este de exemplu și „brânza”. Evident, așa cum brânza există în multe specialități și calități, tot așa și PAL-ul este produs în foarte multe tipuri… și calități.
Dacă ai avut experiențe neplăcute cu PAL-ul cu care „meșterul” ți-a realizat „mobila la comandă”, asta însemnând de obicei că ți s-au dezlipit canturile și că materialul s-a umflat pe alocuri, te asigur că aceste probleme au apărut atât datorită calității foarte slabe a materialului folosit cât și din prelucrarea sa deficitară. Și poate îți amintești și ce bucuros ai fost când ai plătit un preț mic pentru respectiva mobilă. Iar dacă nu îți aduci aminte prețul, înseamnă că ai plătit chiar foarte puțin.
Dar hai să încercăm să depășim frica de PAL!
Produs la standarde industriale moderne, PAL-ul s-a demonstrat de mult timp cea mai bună alegere pentru realizarea carcaselor mobilierului de bucătărie, unde este folosit un tip special de plăci aglomerate, cu o densitate variabilă, un material pe cât de solid pe atât de ușor, care asigură portanță și oferă stabilitate corpului de mobilier, și totodată permite montarea solidă a feroneriei. În cazul bucătăriilor, materialul carcaselor este impermeabilizat și este conceput pentru o folosință de minim 20 de ani în condiții de umiditate, diferențe de temperatură și uzură intensivă.
PAL-ul, în diferitele sale soluții de plăci aglomerate, este folosit ca suport atât pentru fronturi (ușile corpurilor de mobilier) cât și pentru toate suprafețele verticale ori orizontale / blaturi. PAL-ul poate arăta în orice culoare, material, textură sau finisaj: poate fi melaminat, laminat cu HPL sau Fenix, vopsit/lăcuit sau furniruit, fiecare dintre aceste variante având o gamă foarte largă de finisaje. În variantele de cea mai bună calitate acesta este prevăzut cu un strat suplimentar (bilaminare) ce are rol antiamprentă.
Atenție: MDF-ul nu este superior PAL-ului! Este pur și simplu un alt tip de material, ce se folosește în special pentru panouri vopsite/lăcuite, care sunt prelucrate cu diferite frezări sau profilări.
Cele mai noi proceduri de finisare ale PAL-ului sunt bazate pe reproducerea exactă a materialelor naturale, în special piatră și lemn, reproducerea fiind fidelă din toate punctele de vedere: aspect, textură, grad de luciu și mai ales senzație tactilă. Bordarea (cantuirea) plăcilor este aproape invizibilă în cazul unui produs de calitate și poți fi sigur că va rezista fără probleme testului timpului și utilizării.
Da, știu că oriunde ai merge, orice vânzător – din orice magazin- îți va spune că tot ceea ce vezi expus este MDF, asta doar pentru a-ți oferi (…în mod fals) imaginea unui produs superior.
Poți fi 100% sigur că ceea ce vezi peste tot este 95% PAL! Dar asta nu înseamnă o calitate scăzută atâta timp cât materialul este de calitate și prelucrat la cele mai înalte standarde.
În încheiere, spre deosebire de brânză și mirosurile sale specifice, care reprezintă rafinamentul acesteia, PAL-ul și mobila nouă nu trebuie să aibă niciun miros. Mirosul înțepător de „mobilă nouă” trădează o calitate inferioară și este datorat în special emisiilor de formaldehide, dăunătoare sănătății, pentru care în România încă nu există reglementări în domeniu. La noi poți fi sigur că toate materialele folosite sunt certificate internațional în privința emisiilor de formaldehide și a impactului asupra sănătății oamenilor.