fbpx

Am găsit tehnicianul mult-căutat, sau mai degrabă, ne-am regăsit în bucătărie.

Bogdan Pencu se întoarce în echipa MyKitchen Studio după o călătorie de 18 luni petrecută pe alte meleaguri „bucătăriste”. Acum mai bine de 12 ani, Andrei și Bogdan se cunoșteau și începeau o relație profesională și o strânsă prietenie bazată pe pasiunea comună pentru bucătării. Începând cu luna februarie 2020, cei doi lucrează din nou împreună și o simțim din plin, proiectele devin mult mai fluide la nivel de management tehnic.

Purtăm o discuție cu Bogdan pentru a obține câteva secrete de bucătărie din partea unui tehnician cu experiență.

De unde această pasiune pentru bucătării?

Pentru mine, fiecare bucătărie este o ecuație care trebuie rezolvată, o ecuație de design care implică foarte mulți factori tehnici, ergonomici, de producție, logistică și instalare. A construi o bucătărie personalizată este ca un puzzle foarte complicat, o complexă „jucărie” inginerească. Dar nu este deloc o joacă, este o inginerie precisă.

Totodată, bucătăria este locul meu preferat din casă, iar aici petrec majoritatea timpului, toate clipele frumoase sau importante din viață. Înțeleg și simt bucătăria în deplinătatea sa de centru al casei și nucleu familial.

Ce bucătărie ai acasă?

Am montat împreună acum 8-9 ani o bucătărie italiană de care sunt mulțumit zi de zi, an de an. Arată în continuare impecabil deși este exploatată la maxim cu fiecare ocazie.

Ce ai schimba la bucătăria ta?

Mașina de vase de 45 cm a fost un compromis de la bun început, dar compromisurile funcționează doar temporar. În fiecare zi simt nevoia de o mașină de vase de 60 cm. Mi-ar plăcea foarte mult o chiuvetă undermount (cu montaj sub blat), ar fi absolut minunată din punct de vedere estetic, dar este aproape imposibil să mai fac aceste schimbări.

Am descoperit FENIX în ultimii ani, este un material genial, l-aș alege oricând, dar din păcate nu exista acum 8 ani. Aștept cu nerăbdare să îmi proiectez noua bucătărie, un proiect personal gândit pentru spațiul din noua casă, dorim să ne mutăm în curând.

Cum simți că a evoluat clientul român în ultimii ani?

Eu nu mă ocup de consiliere în relația cu clientul, ci doar de procesarea tehnică a comenzilor realizate și de instalarea lor la cheie. Proiectele care îmi trec prin mână sunt foarte variate, o mare parte vizează o multitudine de idei amestecate, care de multe ori sunt cumva contradictorii. Între noi ne referim la aceste bucătării ca „shaworma cu de toate”.

Sincer, cred că pentru o bucătărie practică și cu adevărat frumoasă, clienții ar trebui să își filtreze lista dorințelor și să se concentreze pe una – maxim două idei, pe care să le pună în valoare fără niciun compromis.

Cum consideri că a evoluat la nivel internațional lumea bucătăriilor în ultimii 10 ani?

În primul rând, au apărut noi materiale de construcție foarte eficiente, vezi FENIX-ul, care schimbă complet paradigma. Au mai apărut ceramica slim-tech și noile tehnologii de folosire a sticlei în bucătărie, care sunt materiale „sănătoase” și ingrediente de design cu enorm de mult potențial!

Accesoriile nu m-au impresionat niciodată, apar și dispar la fel de repede, puține își demonstrează utilitatea în timp. Noile sisteme de iluminat sunt de asemenea un instrument de design incredibil de versatil, din iluminat poți schimba atmosfera în câteva secunde.

Ceea ce chiar contează pentru mine este calitatea construcției mobilierului, iar Italia este lider incontestabil în producția de mobilier de bucătărie, atât din punct de vedere design, cât și tehnic.

Unde te vezi peste 10 ani?

Cel mai probabil voi îmbătrâni liniștit, în lumea bucătăriilor, în lumea bucătăriei de la noi de-acasă, acolo unde se întâmplă magia.

Bogdan Pencu este tehnician proiectant de mobilier de bucătărie de aproape 15 ani și ne ajută să calibrăm proiectele de design de bucătărie la nivel tehnic, atât în cadrul studioului, cât și în relația cu producătorii unde atenția la detalii este imperativă. 

Doris Luca

Doris Luca

Managing partner @ MyKitchen | Sunt aici să te ajut cu informații, sfaturi și tot ce te-ar putea interesa despre lumea fascinantă a bucătăriilor. Mă poți contacta prin email: doris@mykitchen.ro sau telefon: 0740315295. Te aștept la showroom să explorezi cele mai noi tendințe în design-ul de bucătării italiene. MyKitchen.ro | Bucătării cu personalitate Bd. Ferdinand I nr. 70, parter, Sector 2 - București

Suntem aici pentru dialog, scrie-ne: