Trăim zile ciudate și cu siguranță urmează zile și mai ciudate.
Culmea este că de data acesta chiar putem afirma, cu toții, că suntem „stresați” la modul propriu, stresul însemnând în general faza de adaptare la condiții noi, necunoscute, o perioadă de schimbare structurală a vieții.
Avem, și voi – și noi, proiecte începute, care trebuiesc duse la bun sfârșit. Mă refer la acele proiecte care presupun o casă nouă și implicit o viață nouă. Proiectul de design al unei case noi este în general și proiectul de design al unei vieți noi, mai ales pentru generațiile din care facem și noi parte, cei care am avut întotdeuna nevoia de „a construi”.
Privind partea plină a paharului, în cazul subsemnatului, un Montepulciano D’Abruzzo, sunt totuși multe chestiuni pozitive de remarcat și cred că avem la dispoziție un „bonus” nesperat de timp de care ar trebui să profităm din plin. Avem acum timp pentru o clarificare, pentru o „decantare” a tuturor ideilor amestecate pe care nu am fi reușit să ni le punem în ordine în condiții….normale.
Dar până a mă lansa în filozofii despre „normalitate”, mă uit în jurul meu, în bucătărie, și constat cât de adevărate și valabile se demonstrează acum toate principiile pe care noi vi le propunem zi de zi!
Toată filozofia noastră despre viața acasă, care gravitează în jurul bucătăriei, despre bucătăria ca centru al vieții și așa mai departe, capătă zilele acestea tot sensul din lume! Iar de data asta sper că sunteți cu toții de acord.
Și mai cred că este un bun moment pentru niște concluzii și un reset.
Reset to „home” settings
Casa este importantă DOAR dacă ea înseamnă și „Acasă”.
Iar cu această ocazie specială sper că și noile generații pot înțelege că înainte de a fi „citizens of the world” trebuie să existe acel loc în care te poți întoarce „Acasă”. Spunea Andrei Pleșu la un moment dat, că există o colosală diferență între a locui într-o casă și a trăi acasă (!)
Confortul de acasă este primordial.
Ce înseamnă confort este o discuție în sine, dar pe scurt, sentimentul de confort se poate traduce rapid în sentimentul de liniște interioară, de ordine firească, de spațiu cu un respiro propriu, care ne încarcă pozitiv, un spațiu personal, un sanctuar.
Așadar, nu este suficientă o locuință perfect funcțională dar din care îți dorești să evadezi cât mai curând!
Trebuie să petrecem mai mult timp împreună cu cei dragi, să ne cunoaștem mai bine!
Avem acum șansa să ne cunoaștem din nou. Trebuie să învățăm să ne acordăm nu doar respect reciproc, dar și spațiu, și atenție, și îngăduință. Vedem acum că suntem, totuși, atât de diferiți atunci când suntem scoși din rutină. Nu trebuie să ne speriem, ci să ne bucurăm de fiecare sclipire surprinzătoare a celuilalt, pentru că este absolut unică!
Timpul se va demonstra mai lung decât credeam că este!
Iar acesta trebuie dedicat „dezvoltării personale”.
Iar treaba asta cu „dezvoltarea personală” nu este o chestiune care se învață din sutele de cărți disponibile pe rafturile librăriilor. Dezvoltarea personală NU este un upgrade la ultima versiune disponibilă, este modul tău propriu de a înțelege și a interacționa cu lumea înconjurătoare.
Poți pur și simplu experimenta orice!
Precum un copil, te poți juca: îndrăznește, greșește, fii autodidact, la asta se reduce până la urmă „dezvoltarea personală”!
De exemplu, poți învăța mâine dimineață să faci o omletă corectă ; majoritatea oamenilor nu au gustat în viața lor o omletă corectă (!!!)
Și apropo de bucătărie, asemeni omletei, sunt multe alte rețete banale pe care le poți învăța astfel încât să descoperi gusturile veritabile ale unor banale mâncăruri, gusturi pe care să le dăruiești apoi și celor dragi.
Și nu uita, chiar și dragostea trece tot prin stomac!
Let’s reset to „home” settings!
P.S.: Și punem pariu că și smart-working-ul vostru se întâmplă tot în bucătărie?