Tot ceea ce vedem este lumină.
Formă, textură, culoare, volum și distanță, toate le percepem vizual ca răspuns al interacțiunii luminii asupra ambientului.
Lumina naturală este într-o continuă schimbare, în funcție de anotimp și de momentul zilei. Lumina soarelui este filtrată de aer, prin umiditate, de copaci, ulterior filtrată prin ferestre și colorată de perdele, apoi reflectată sau absorbită în interior de suprafețele pe care le întâlnește, pentru ca tu să primești ca și rezultat un cumul de informații vizuale, care îți vor genera un sentiment – pe care noi îl definim simplu ca… “design interior”.
Corpurile de iluminat au rolul principal de a înlocui lumina naturală, iar funcția lor ca elemente decorative, deși importantă, rămâne totuși în plan secundar. Trebuie să ai în vedere faptul că pentru un bun bioritm avem nevoie să simțim diferența dintre zi și noapte, așadar un bun iluminat de interior nu trebuie să fie atât de puternic încât să suplinească în totaliate lumina zilei. Trebuie să fie doar un iluminat-suficient, care în același timp să creeze o ambianță liniștitoare, un “mood” de seară.
Lumina are doi factori principali – temperatura de culoare și fluxul luminos – dar și factori adiționali la fel de importanți, cum ar fi IRC (indicele de redare a culorii), factori care țin de calitatea luminii … da, există “calitate” chiar și în cazul luminii, vezi farurile mașinilor, spre exemplu!
Arhitectura și designul interior au ca temelie două considerente primordiale: poziția soarelui și dimensiunea omului (ergonomia).
Un bun designer de interior trebuie să știe cum cum să gestioneze lumina în realizarea proiectului vizat, cum se comportă lumina și cum răspunde spațiul luminii.
Materialele și culorile se comportă foarte diferit în funcție de cum sunt iluminate. În cazul bucătăriilor vorbim, de exemplu, de o mare suprafață verticală ce va absoarbe sau va reflecta lumina. Așadar, când alegi culoarea materialelor verticale, pentru ușile corpurilor de mobilier de exemplu, fii sigur că privești mostra în poziție verticală. Dacă vei ține mostra la orizontală, ea va arăta foarte diferit: va primi mai multă lumină, ceea ce-i va deschide cu mult culoarea, iar textura sa va fi mai puțin vizibilă; prin urmare, poți avea o mare surpriză atunci când vei vedea materialul la tine acasă, vertical, pe o suprafață amplă.
Trebuie să te asiguri că atunci când alegi un material, finisaj sau o culoare, poți vedea mostra într-o lumină cât mai apropiată de cea pe care o va primi în spațiul tău. Cel mai important factor este temperatura de culoare, care poate schimba radical aspectul unui material. Uzual, iluminatul interior al unei case are o temperatură de culoare de 3.000ºK (grade Kelvin) dar de obicei în showroom-uri este folosită o temperatură mai ridicată de culoare, peste 4.000ºK, ceea ce modifică semnificativ aspectul finisajelor.
Atenție, nu alege niciodată materialele în fața ferestrei sau afară: lumina soarelui va arăta toate culorile mult mai deschise și mai reci față de cum vor arăta în final la interior.
Iluminatul bucătăriei presupune un proiect în sine, ce trebuie dezvoltat în trei planuri paralele:
Iluminatul ambiental
Înseamnă iluminarea funcțională a spațiului în ansamblu său, unde trebuie urmărită alegerea surselor de iluminat care să ofere o lumină uniformă și odihnitoare, precum și poziționarea corpurilor de iluminat astfel încât să nu creeze umbre ori pete de lumină.
Pentru iluminatul ambiental este de preferat a fi folosite corpuri de iluminat integrate în tavan (“trimless”), cu o temperatură de culoare de 3.000-3.300ºK, designerul rămânând să calculeze unghiul (conul) de lumină în raport cu înălțimea spațiului, ceea ce va duce la obținerea unui iluminat uniform.
Iluminatul tehnic
Constă în sistemele de iluminat încastrate în mobilier, ce asigură iluminarea optimă a blatului și a suprafețelor de lucru. Este de preferat să folosești o temperatură înaltă de culoare (4.200-5.000ºK), preferabil cu posibilitatea de reglare a acesteia, iar iluminarea trebuie să fie una liniară – distribuită în mod egal pe întregul front de lucru.
Iluminatul din interiorul corpurilor de mobilier este de asemenea important; sunt anumite spații de depozitare care necesită un bun iluminat, precum sertarele pentru tacâmuri, cele pentru ustensile, pentru borcanele de mirodenii, pentru cămara de alimente și chiar pentru coșul de gunoi.
Iluminatul decorativ
Este unealta designerului prin care va insufla caracter proiectului.
Putem folosi un corp de iluminat “de design”, care joacă un rol cheie în echilibrul conceptului, sau sisteme de iluminat încastrate, ascunse, ce oferă doar fundaluri de lumină – vitrinele iluminate, spre exemplu.
De asemenea, poți folosi sisteme de iluminat arhitectural, indirect, ce vor sublinia liniile pe care dorești să le scoți în evidență ori, din contră, pot disimula volume ce nu se doresc prezente în scena de iluminat a serii.
Lumina și proiectul de iluminat sunt așadar un subiect ce trebuie tratat prioritar. Noi îți recomandăm chiar ca lucrările de amenajare să nu înceapă până nu ai clarificate toate detaliile proiectului de iluminat.
PS: Alege cu atenție materialele, în corelare cu sursele de iluminat și nu te baza exclusiv pe rendering-uri!
3 Comments