fbpx

O constantă pe care am observat-o într-o carieră de peste 20 de ani în industria design-ului de mobilier de bucătărie este faptul că moda se schimbă, există un tip de sezonalitate, atât predictibilă, cât și surprinzătoare. Încă nu am reușit să înțeleg care sunt mecanismele care stau la baza tendințelor, cine este păpușarul din întuneric care se joacă cu simțurile noastre, însă nu căutăm oculta între cele evidente.

În materie de design, resimt pierderea unei individualități în personalizare ca un efect al industrializării rapace. Trăim o epocă a producției pe bandă rulantă, producție în serie, producție în cantitate, producție automatizată, producție non-stop. Personalul a devenit colectiv, într-un sens. Nu caut să divaghez într-un manifest anti-consumerism, însă undeva pe drum ne-am înstrăinat de personalitatea individuală a design-ului.

În anii ’90, moda era foarte variată în România, se explora cu foarte multe stiluri, iar fiecare încerca să mixeze cu mult curaj și încerca să-și creeze propriul stil. Era nebunia “caldului”, totul trebuia să fie cald și plin de viață. Sufeream atunci pentru că ajungeam de multe ori la niste mood-uri prea-foarte dulci și aglomerate. Eu iubeam minimalul (minimalismul) pe vremea aceea era o “chestie” nouă care umbla parcă doar prin cercuri înalte. Și îmi aduc aminte că era foarte greu să găsești culori gri, pentru că nimeni nu producea mobilier gri.

În lumea bucătăriilor, era vremea combinației de bej cu cireș, eventual cu o faianță galben cu albastru. Maximul de lux-valoare era să îți cumperi bucătărie Roșu Ferrari, lucioasă și “pe curb”, cu forme curbate.

Dar totuși, în acele vremuri încă existau culori adiacente din obiectele decorative: cărți, o lampă, un covor, o lucrare de artă, o vază de flori, un bol cu fructe. Oamenii se exprimau în limbaj cromatic. Sau măcar încercau, și asta era deliciul vieții!

Wenge! Mai întâi Wenge + Bej, apoi Wenge + Alb. Deloc rău! Apoi Wenge a devenit din ce în ce mai negru, iar culmea este că Wenge, ca și specie de arbore, este un lemn foarte deschis la culoare (!). Iar în cele din urmă a apărut Grigio Tortora / Dove Grey (gri porumbel) și din acest punct parcă a început să se facă frig în lumea designului.

În zilele de azi, toată lumea ne cere “minimalism”, dar nu un minimalism echilibrat, ci unul dus la extrem. Nu numai rece, dar mai ales steril. Doar Alb și Negru cu accente “îndrăznețe” de Gri. Wenge e deja ceva cu prea multă viață, e totuși lemn!

Fără lemn, fără piatră, fără culoare, fără formă, fără condiment. Precum o mâncare fără pic de dulce, de sărat, de acru, amar sau iute… fără savoare! Fără emoție, fără personalitate!

Acum câteva decenii, Peggy Guggenheim își gândea interioarele din palazzo-ul din Veneția în funcție de stilul colecției de artă din fiecare încăpere. În prezent, sunt adesea favorizate spațiile austere în design-ul interior, oamenii au renunțat chiar și la decorarea pereților cu opere de artă sau fotografii personale. Nu ai nevoie de un tablou de Juan Miró sau un Henri Matisse original, însă poți tipări și înrăma un afiș high-quality la Print Shop-ul din colțul străzii. La ce bun să tipărești o fotografie de pe telefon când avem Instagram? Lista poate continua și în materie de obiecte sau instalații de artă.

Din poveștile noastre de bucătărie, un client foarte simpatic și fost hippiot de Vamă ne-a cerut să-i facem casa ca o “peșteră” (!). Speram noi că se referea la grota lui Hugh Hefner din Playboy Mansion.
Un alt client ne-a cerut…. “nimic” (!!!). Probabil vedea și dânsul un sens al ironiei în faptul că trăim într-o epocă post-postmodernism, o epocă post-ironică.
De unde această răzbunare a oamenilor asupra propriei lor personalități, de unde această încercare disperată de a se dezice de frumos? De unde această nevoie de sterilitate interioară și de răcire a sufletului?

Totul începe cu o doză bună de curaj în exprimarea personalității prin design-ul interior.
Andrei Gângă

Andrei Gângă

Interior designer @ myKitchen București | Mă recomandă experiența de peste 20 ani în domeniul bucătăriilor, capacitatea de a rezona cu fiecare client în parte și intuirea nevoilor tale reale, astfel că proiectul bucătăriei este unul care să îți reflecte personalitatea și în același timp cu un design elegant, care să sfideze trecerea timpului, funcțional și care ține cont de toate condiționările spațiului. Te aștept la showroom să discutăm despre bucătăria ta! myKitchen | Bucătării cu personalitate Bd. Ferdinand I nr. 70, parter, Sector 2 - București

Suntem aici pentru dialog, scrie-ne: