fbpx

Deschidem o discuție despre blaturile de bucătărie, un subiect de mare interes pentru orice proiect de design personalizat de mobilier. Blatul este una dintre cele mai importante și rezistente suprafețe din compoziția de mobilier, materialul cu care interacționezi cel mai des în bucătărie, zona principală de lucru, care integrează plita (chiar și hota – downdraft sau în plită) și chiuveta. Când vorbim despre blaturi, ne referim la blatul de lucru, fie pentru baze, fie pentru insulă sau pentru masa snack.

Alegerea unui material pentru blatul de bucătărie este o decizie cu multe criterii, atât în ceea ce privește costul, cât și în impactul materialului asupra esteticii și funcției practice a bucătăriei. La nivel de costuri, blatul de lucru poate însemna o parte semnificativă a bugetului de producție a bucătăriei, însă un blat bine ales face minuni pentru bucătărie în materie de utilitate, întreținere și design.

Nu recomandăm, ar fi de preferat un tocător de lemn.

Întrebările mai serioase pe care le primim cel mai des despre blaturi vizează costurile pentru diferite tipuri de materiale de bucătărie, cât și caracteristicile practice – rezistență la abraziuni, lovituri, șoc termic, curățare. Odată ce au fost bifate întrebările obiective, ajungem la chestiuni subiective – estetica materialelor – culori, texturi (mat, lucios, poros, neted, materic), venaturi, inclusiv modul în care interacționează cu alte materiale.

Înainte de a discuta despre materiale, pornim de la forma și condiționările spațiului de bucătărie, cât și de la criterii privind funcționalitatea practică a blatului, în funcție de client și modul în care utilizează bucătăria și suprafețele de lucru.

Este indicat să nu scoatem un material din context, orice material trebuie considerat în contextul proiectului – care este destinația materialului, cu ce materiale poate fi asociat, ce tip de interacțiune implică suprafața, fie orizontală, fie verticală.

De exemplu, nu recomandăm lemn natural pentru blatul de lucru datorită activității intense care poate deteriora suprafața, însă putem găsi un finisaj de lemn pe suport de HPL care se aseamănă texturii naturale de lemn.

Blatul este cea mai vizibilă și tactilă suprafață din bucătărie, astfel materialul de blat poate implica o investiție mai importantă decât materialele pentru fronturi, însă raportate la dimensiuni (metri pătrați sau liniari de material), costurile sunt justificate pentru materiale speciale, vezi categoriile de blat din piatră – granit, cuarț, ceramică.

Pentru a extinde discuția despre materiale pentru blatul de lucru, vom prezenta o serie de categorii de materiale recomandate, organizate în funcție de categoriile de preț, însă ierarhia este pur generalistă și exclude diferite niveluri de calitate ale fiecărui material care pot scădea sau ridica prețul.

Panourile HPL sunt realizate dintr-un număr de laminări sau straturi din fibră de hârtie, asemănătoare cu hârtia pe care o folosim în fiecare zi. Aceste straturi sunt impregnate cu o rășină fenolică și sunt încălzite în timp ce sunt presate simultan la mare presiune pentru a obține un panou subțire și dur, realizat pentru o mulțime de aplicații, de la corpuri de chitară la mobilier.

Avantaje

  • HPL este un material economic de blat, însă foarte serios din punct de vedere tehnic, cu rezistență variabilă la zgârieturi, umiditate, temperaturi ridicate, este igienic, non-toxic, neporos, ușor de curățat și de întreținut pentru a menține bucătăria îngrijită.
  • HPL permite o multitudine de finisaje și culori unitare, poate reproduce texturi și venaturi ale materialelor naturale, cum ar fi aspect de lemn natural sau piatră.
  • HPL este flexibil în materie de finisaje lucioase sau mate, pentru a funcționa estetic cu tema bucătăriei și preferințele clienților.
  • HPL este ușor de tăiat, oferă opțiuni pentru obținerea oricărei dimensiuni de panou fără pierderi majore în timpul lucrărilor de procesare.

Dezavantaje

  • Rezistență scăzută la bacterii, substanțe chimice și coroziune
  • Nu rezistă bine în medii în care este prezentă apă și umiditate în exces
  • Imită materialele naturale, însă nu și proprietățile acestora

HPL stratificat este o alternativă de calitate superioară pentru HPL, cu 12 straturi de HPL suprapuse, realizat cu o compoziție de straturi de fibre de celuloză impregnate cu rășini fenolice, presate sub căldură și presiune mare. HPL stratificat este un material ideal pentru blaturi, cât și pentru fronturi de bucătărie.

Avantaje

  • Permite integrarea de chiuvete cu montaj filo, la nivelul blatului, și chiuvetă cu montaj sub blat (undermount), ceea ce nu se poate face cu HPL normal.
  • Permite finisaje foarte variate, de la culori unitare, finisaje de metal (inox), la esențe de lemn și venaturi de piatră (cuarț, ceramică).
  • HPL are cantuire nativă, canturile nu sunt aplicate, astfel nu se pot dezlipi.
  • Este ușor de întreținut, rezistent la impact, anti-bacterian, impermeabil și rezistent la uleiuri
  • Are rezistență ridicată la abur, schimbări de temperatură, substanțe chimice, chiar și corozive.
  • Este ușor de curățat și oferă un nivel ridicat de igienă, fiind soluția perfectă pentru spitale, farmacii și oriunde sunt necesare standarde ridicate de igienă.
  • Foarte bun material pentru bucătării exterioare, bucătării de vară.

Dezavantaje

  • Prețul poate fi dublu, însă calitatea materialului este superioară
  • Rezistență scăzută la bacterii, substanțe chimice și coroziune
  • Imită materiale naturale, însă nu și proprietățile acestora

Fenix este un material inovator din categoria laminatelor la înaltă presiune, dezvoltat și produs exclusiv în Italia de către Arpa Industriale, a cărui parte exterioară este alcătuită dintr-o suprafață cu particule nano-tehnologice (mai mici de 100 nm) aplicată pe panouri brute cu emisie minimă de formaldehidă (clasa E1), lipite sub presiune și căldură cu rășină acrilică.

Folosind procese de înaltă tehnologie, nanoparticulele sunt distribuite uniform în întregul strat de acoperire. După uscarea stratului, aceste particule sunt complet integrate în stratul exterior al materialului.

Avantaje

  • Fenix este foarte catifelat la atingere și are proprietăți anti-amprentă
  • Este rezistent la apă și stabil la șoc termic
  • Poate fi folosit oriunde în bucătărie: uși de mobilier, blat, placări de perete, aproape de arzătoarele plitei și chiar în interiorul chiuvetei
  • Are proprietăți igienice, anti-bacteriene, anti-mucegai
  • Este rezistent la impact, frecare, solvenți, este reparabil în cazul micro-zgârieturilor
  • Permite design unitar – putem crea un monolit perfect format din blat, fronturi și chiuveta, toate construite cu același material.
  • Îmbină estetica ultra-modernă cu funcționalitatea într-o varietate de finisaje mate sau lucioase

Dezavantaje

  • Poate rămâne amprentat în timp cu urme lăsate de diverse ingrediente dacă nu este curățat după fiecare utilizare
  • Poate funcționa ca blat, însă este recomandat cu precădere pentru fronturi

Discuția despre blaturi ajunge în mod inevitabil la piatră, un material ideal pentru blatul de lucru.

Primul pe listă este granitul, un material premium pentru blat, o piatră pur naturală care provine direct din carierele de piatră și este apoi tăiată în plăci subțiri, lustruite și fabricate în blaturi. Granitul este o rocă magmatică comună, care se formează în natură sub scoarța terestră la adâncimi considerabile și după o răcire lentă a lavei.

Pe lângă aspectul estetic, cea mai importantă proprietate care distinge granitul este fără îndoială duritatea, o particularitate ceea ce îl face deosebit de potrivit pentru utilizări în care este necesar un nivel ridicat rezistență la uzură și la impact.

Granitul și marmura sunt materiale făcute de natură (plăci reci), iar cuarțul, ceramica, Lapitec, Dekton, sunt materiale prelucrate tehnologic de om (plăci calde, obținute prin coacere la cuptor).

Avantaje

  • Granitul definește eleganța clasică într-o bucătărie. Chiar și o bucătărie modestă devine un spațiu de lux atunci când frumusețea naturală a blaturilor din granit iese în evidență.
  • Unul dintre avantajele pe care îl are granitul natural față de o piatră prelucrată tehnologic este că fiecare placă de granit este ușor diferită ca model și culoare minerală, ceea ce înseamnă că un blat de granit va fi unic.
  • Diferența de preț între tipuri de granit depinde în funcție de proveniența pietrei, cât și de profilarea marginilor sau a debitărilor speciale
  • Poți alege un granit mai scump pentru aspect (granitul ieftin este inestetic), însă calitatea granitului este foarte importantă, iar calitatea, cât și prețul, variază în funcție de cariera de piatră.
  • Din punct de vedere istoric, granitul a fost un material scump, dar costul său a scăzut pe măsură ce proviziile au crescut și pietrele tehnice, procesate (ceramică, cuarț), au devenit mai frecvente.
  • Funcționează de minune pentru turnarea chiuvetei în blat din același material (chiuvetă undermount), conferindu-i un aspect monobloc

Dezavantaje

  • Greutatea blatului de granit nu permite montaj în regie proprie
  • Prețul unui blat de granit poate varia în funcție de cariera de piatră și costurile de transport
  • Un blat de granit poate avea o greutate foarte mare
  • Granitul este o piatră relativ poroasă, iar dacă nu este prelucrată corect, poate fi predispusă acumulării de bacterii
  • Plăcile de granit pot avea defecte structurale care pot conduce la crăpături

Blaturile de cuarț sunt produse din piatră prelucrată care pot conține un procent mare de cuarț natural, dar pot include și alte minerale, alături de liante polimerice sau pe bază de ciment.

Lastrele de cuarț nu sunt plăci naturale de piatră, ci sunt formate dintr-un agregat de produse secundare din piatră (bucăți de granit, marmură sau resturi industriale reciclate precum ceramică, silice, sticlă, oglinzi) care sunt măcinate și formate în plăci pentru blaturi și alte produse.

Lucrăm cu blaturi de cuarț de la producătorul Santa Margherita din Italia, unul dintre principalii furnizori de cuarț de înaltă calitate și unul dintre puținii producători la nivel mondial certificați GreenGuard și NSF.

Oferta Santa Margherita cuprinde blaturi de cuarț lucioase și blaturi de cuarț mate nativ cu textură, o specialitate proprie Santa Margherita. Acest detaliu este foarte important datorită faptului că un cuarț mat trebuie șlefuit, iar acest procedeu diminuează calitățile, însă Santa Margherita obțin cuarț mat nativ prin intermediul unor procedee tehnologice inovatoare.

Avantaje

  • Plăcile de cuarț au duritatea și aspectul pietrei naturale, însă materialul este mai durabil, mai puțin poros și mai ușor de prelucrat decât plăcile de granit. Procesul de producție a blaturilor de cuarț salvează cel mai greu mineral (cuarț) și elimină mineralele și impuritățile mai moi. Aceasta înseamnă că blaturile de cuarț sunt mai dure și mai durabile decât granitul natural.
  • Blaturile din cuarț au un aspect mai uniform, deși sunt disponibile multe culori și modele unice, inclusiv modele care nu seamănă deloc cu granitul (piatra naturală), iar la nivel de preferințe, unele blaturi de cuarț oferă un aspect mai bun decât piatra naturală.
  • Unele tipuri de blaturi din cuarț includ fragmente de oglinzi și alte sticle, pilituri din alamă și diverse amestecuri de granit și marmură. Eforturi considerabile sunt direcționate în crearea de amestecuri care să producă un aspect unic.
  • Cuarțul este recunoscut pentru blaturile de bucătărie sau baie, dar acesta este utilizat și în mall-uri sau aeroporturi pentru pardoseli sau placări de perete, astfel cuarțul poate fi integrat într-un design de bucătărie pentru pereți sau podele.
  • Cuarțul nu mai este un concurent pentru piatra naturală (granit), a devenit un material de sine-stătător, într-o categorie de stil proprie, cu avantaje proprii.

Dezavantaje

  • Prețul poate varia în funcție de modelul și venatura cuarțului
  • Cuarțul (la fel și granitul) au dimensiuni reduse, lastre mici, astfel pot apărea îmbinări discontinue
  • Cuarțul nu este indicat pentru fronturi de baze datorită greutății materialului
  • Rezistență scăzută la contactul cu temperaturi înalte față de granit

Una dintre rațiunile tehnice pentru care a poți alege ceramica pentru blatul de bucătărie este faptul că ceramica asigură o punte de legătură între funcționalitate și estetică.

Ceramica, în sine, este o reproducere după materiale de piatră prelucrată sau piatră naturală.

Cu ceramică poți obține reprezentarea unui tip de piatră naturală cu proprietăți mai avansate decât ale granitului, de exemplu – ca rezistență la abraziuni, impact, impermeabilizare, cât și cu o greutate mult redusă. În sine, dacă alegi ceramică cu aspect de granit, vei obține calități superioare granitului.

Avantaje

  • Ceramica este un material foarte omogen și dur, impermeabil la apă, rezistent la zgârieturi, rezistent la acid și ușor de întreținut, inclusiv foarte sigur pentru alimente.
  • Ceramica funcționează de minune pentru fronturi – vezi plăcile ceramice Slimtech (4-6 mm), este un material foarte versatil, de suprafață mare, care oferă posibilitatea unui desen unitar
  • Ceramica leagă estetica pietrei naturale cu funcționalitatea pietrei procesate artizanal
  • Foarte bun material pentru bucătării exterioare, bucătării de vară.
  • Funcționează de minune pentru turnarea chiuvetei în blat din același material (chiuvetă undermount), conferindu-i un aspect monobloc.

Dezavantaje

  • Spre deosebire de granit, se poate ciobi/sparge (la șocuri mecanice mari) mai ușor față de granit

Mai presus de criterii tehnice, alegerea unui material pentru blatul de lucru este o chestiune de preferință personală, însă este important ca alegerea să nu se bazeze pur și simplu pe aspect, ci trebuie avută în considerare performanța legată de utilizarea zilnică, în funcție de modul în care interacționezi cu mobilierul de bucătărie.

Prin urmare, este întotdeauna important să ai în vedere recomandările de utilizare, curățare și întreținere oferite de furnizorul bucătăriei.

În episodul 2 al discuției despre blaturi vom avea în vedere chestiuni de profilare a marginilor de blat, cât și îmbinările între blat, fronturi și mecanismele de deschidere ale ușilor.

Programează o întâlnire de consultanță de proiectare

Dacă dorești un proiect personalizat de bucătărie, programează o întâlnire de consultanță și putem discuta împreună toate detaliile despre bucătăria ta, de la materiale, design și producție.

Andrei Nicolescu

Andrei Nicolescu

Brand Manager MyKitchen | Telefon: 0751 785 785 | E-mail: info@mykitchen.ro | Sunt responsabil de activitățile de publicitate MyKitchen | Dacă vrei să colaborezi cu noi, sunt aici să fiu de ajutor.

MY KITCHEN STUDIO

Programări consultanță

Alege o dată și un interval orar din formular pentru a realiza o programare de consultanță design de bucătărie la showroom MyKitchen Studio.

MyKitchen. Bucătării cu personalitate.