Când îi asculți pe Alex și Laura vorbind despre gătit, un cuplu de bucătari la celebrul restaurant de fine dining Kaiamo, ți se face poftă de mâncare și mai ales, poftă de gătit.
Cei doi sunt unii dintre cei mai fericiți clienți MyKitchen Studio, bucătăria lor de casă nouă a fost construită pe baza unor criterii funcționale și estetice foarte clare, iar rezultatul este pe măsura așteptărilor.
I-am cunoscut pe Alex și Laura când au aterizat – pe nepusă masă – și fără programare la showroom pentru a demara “un proiect fenomenal de bucătărie”, o bucătărie pentru bucătărit intens. MyKitchen nu a fost prima opțiune, cei doi testaseră deja piața pentru oferte de mobilier, deși în sine, MyKitchen fusese principala opțiune.
Având în vedere că mătușa Laurei este client mai vechi MyKitchen (salutări familiei Rădulescu, n.r.), iar cei doi gătiseră ani de zile cu mare plăcere în bucătăria mătușei, s-au gândit că persoana care a proiectat ansamblul de mobilier știa exact ce face, astfel au ajuns la noi, la stația de lucru a lui Andrei Gângă, Art Director MyKitchen Studio.
Am făcut click în 30 de secunde. Când a auzit că suntem bucătari, lui Andrei i-au sclipit ochii că poate proiecta o bucătărie cu influențe de restaurant, cu suprafețe de inox și spații generoase de lucru. Ne-ar fi plăcut, poate că ne-ar fi folosit mai mult, însă nu ne dorim asta, avem deja unde să ne facem de cap.
Ne-am dorit un spațiu elegant, o bucătărie de-acasă ca o zonă de relaxare, o zonă de extensie a livingului. Suntem sătui de gătit, nu ne place să gătim hardcore acasă, după ore de lucru în restaurant, însă bucătăria trebuie să fie gândită și echipată „ca pentru război”.
→ Alex Dobre
Alex la pupitru
Alex Dobre este Sous Chef Kaiamo, mâna dreaptă a lui Chef Radu Ionescu, bucătarul vizionar (absolvent al Culinary Institute Le Cordon Bleu, Londra; “Gault & Millau Romania Great Chef of Tomorrow”, Yellow Guide of Gastronomy) și dirijorul orchestrei Kaiamo la nivel de concept pentru meniu și plating (montaj de farfurie).
Alex a urcat rapid în ierarhia echipei Kaiamo de la postul de bucătar la o funcție centrală de management în coordonarea și sincronizarea echipei de bucătari.
Misiunea mea este să mă asigur că Chef are cea mai bună echipă și că echipa are cel mai bun Chef.
→ Alex Dobre
Cariera lui Alex în bucătărie include o perioadă de (2 ani) de ucenicie unde a cules belșug de experiență în cadrul echipei lui Chef Joseph Hadad la restaurantul Joseph. În ambele bucătării conduse de Master Chefs, Alex a început “de jos”.
La Joseph a fost angajat după o probă de tăiere de legume și a impresionat prin ethos-ul și efortul de lucru, la Kaiamo și-a demonstrat încă din primele luni atitudinea proactivă, capacitatea de efort și coordonare pentru a prelua un rol cu responsabilitate mai mare decât cel de bucătar, un rol administrativ, coordonarea echipei ca Sous Chef.
În bucătărie începi de jos. Eu am început de jos, dar într-un imperiu de bucătărie, ceea ce înseamnă volum de muncă triplu, nu doar noroc. În bucătărie contează foarte mult atitudinea. Nu contează ce știi și cum știi, e important să fii modest, umil și atent să înveți. Absolut totul se învață, dar trebuie să înțelegi că e de muncă, iar munca îți dezvoltă toate talentele.
→ Alex Dobre
Laura în prim-plan
Laura Mihalache, partenera de viață și colega lui Alex la Kaiamo, a avut 16 joburi diferite înainte să își audă chemarea către bucătărie, către arta culinară. A fost campioană națională la dansuri sportive, a lucrat ca hostess în casino, make-up artist, meditații pentru copii, agent imobiliar, shop manager retail în Londra. A trăit o viață de divă, o viață în puf, cum îi place să spună, până când a fost nevoită să adopte un meniu vegan la Londra, din motive medicale.
A mânca vegan în Londra este de 10 ori mai scump decât un meniu convențional fast food. Am început să gătesc pe Facetime cu mama, o activitate de voie, de nevoie. Gătitul a devenit o ușoară obsesie, iar acum este o pasiune care a devenit o profesie. Cheltuiam toți banii pe ingrediente și găteam non-stop în acea perioadă. M-am îndreptat magnetic către a lucra într-o bucătărie profesională.
→ Laura Mihalache
Bucătăria lui Alex și Laura
Bucătăria este exact cum ne-am gândit să fie – să ne facă plăcere să lucrăm în ea sau să stăm degeaba, la discuții cu prietenii. Am ales quartz pentru blat, quartzul e o suprafață foarte versatilă. Suntem în stadiul în care nu ne dorim să murdărim bucătăria prea des, însă ne bucură alegerea suprafețelor (quartz și sticlă) pentru că se curăță ușor.
Pentru zona de foc, am ales varianta cu 3 ochiuri în linie la plită, este exact ce trebuie. Realist vorbind, nu folosești niciodată 4 ochiuri, e prea aglomerat. Ne-am creat un flux de lucru în bucătărie, avem fiecare stația personală. Utilizăm foarte multe boluri și zonele de lucru sunt consecutive, în trei stații de lucru. Triunghiul eficienței în bucătărie nu e doar o poveste, ci o realitate bazată pe utilitate. Îți trebuie, dar fără să îți dai seama. Realizezi când îți lipsește, iar când există deja, funcționează de minune.
Blatul snack e la nivel cu blatul de la perete pentru a lucra la aceeași înălțime. Masa e mai înaltă, au căutat scaune scandinave de înălțime medie, între scaune normale și scaune de bar.
→ Alex Dobre
Mobilier de bucătărie
- Fronturi – Sticlă acidată Antracite pe ramă de aluminiu, culoare Champagne
- Mâner – Profil Gola, aluminiu extrudat
- Blat de lucru – Quartz compozit Santa Margherita “Caledonia Lucido”, 20 mm, decupaj undermount (chiuveta) și decupaj flotop (plita)
- Placare de perete – Quartz compozit Santa Margherita “Caledonia Lucido”, 20 mm
- Masa snack – Noce Naturale, dublat cu blat quartz “Caledonia Lucido”
- Etajere metalice
Electrocasnice
- Chiuvetă cu 1 cuvă 70cm, Barazza Quadra, montaj sub blat
- Tocător de resturi Barazza, comandă vacumatică
- Plită pe gaz cu 3 arzătoare, Barazza Lab, montaj la nivelul blatului
- Cuptor electric cu full aburi, AEG, curățare hidrolitică
- Cuptor combinat microunde + cuptor grill, AEG
- Mașină de spălat vase XL cu sistem ușă glisantă, AEG
- Combină frigorifică XXL încorporabilă, 400L, Whirlpool S400-1
- Hotă încorporabilă 600mc/h, iluminat LED, UltraSilence, STEELTIME
Pentru Laura, gătitul a adus cu sine o transformare vocațională în materie de carieră.
Lucrează la Kaiamo de 2 ani și este Pastry Chef sau Chef de partie pentru deserturi. Laura este exemplul perfect că un om se poate schimba radical și își poate urmări pasiunea în mod profesional.
În discuții de bucătărie, este mult mai entuziasmată decât Alex, însă Alex are vechimea necesară de bucătărie să știe să acorde cu modestie prim-planul. În prezent, Laura urmează cursuri de specializare în cofetărie, iar în viitorul apropiat urmează să își conducă primele grupe de studenți ca asistent de curs.
Prin intermediul gătitului, Laura și-a depășit toate limitele impuse personal. S-au aliniat la nivel providențial niște planete să gătească la Kaiamo, iar din gratitudine pentru conjuctura favorabilă, a știut că trebuie să impresioneze pentru a-și câștiga locul.
La nivel ierarhic în bucătăria de la Kaiamo, Alex este coordonatorul Laurei.
Laura și-a început cariera într-o bucătărie de nivel high-class. Nu a trecut prin “greul bucătăriilor”, însă a trecut prin dificultățile „muncii de jos” la un nivel mult mai înalt, acolo unde doar ambiția și efortul te pot menține pe baricade. A dovedit în nenumărate rânduri că poate rezista în acest mediu și este foarte apreciată în echipa noastră.
→ Alex Dobre
În viața de zi cu zi Alex nu îmi dă ordine, suntem BFFs (best friends forever), dar în bucătărie se transformă, devine imperativ ca un comandant. La început simțeam fiecare sugestie ca un atac personal, dar plângeam 5 minute afară, apoi reveneam la muncă. Stilul autoritar m-a impulsionat maxim. Fiind crescută ca o prințesă am învățat să țin capul sus, să am mereu un cuvânt de spus, însă cu greu am reușit să admit că am nevoie de lecții și că sfaturile altora mă ajută.
Dintotdeauna am făcut totul exact cum mi-am dorit, dar în bucătărie la Kaiamo am învățat să învăț de la alții, iar această lecție de viață mi-a deschis ochii către ceea ce contează – modestie, colaborare, spirit de echipă. Totul trebuie să funcționeze în sincron pentru a servi un client, iar ceea ce pregătim în bucătărie este 100% efort de echipă.
→ Laura Mihalache
Alex este persoană centrală în orchestra Kaiamo.
Se asigură de calitatea ingredientelor, de inventar, stocuri, proceduri interne de bucătărie și comunicare Chef-echipă-chelneri. Înțelegerea lui față de fluxurile de lucru din bucătărie este la un nivel avansat. Deține o funcție de mare responsabilitate, iar scopul principal este să asigure că standardele sunt menținute. Mai mult, Alex se asigură zilnic de continuitatea standardelor de excelență.
Când ești închis într-o bucătărie, îți permiți să faci greșeli, poate că nimeni nu observă. La Kaiamo e ca la teatru, avem bucătărie deschisă, iar noi suntem ca niște actori într-o scenetă live, doar că totul este real și nu jucăm un rol. Aici nu ne permitem să facem greșeli, totul trebuie să fie perfect pentru clientul de la masă, doar așa putem menține standardul de fine dining, iar asta la toate nivelurile.
La Kaiamo ești ținut în puf – sunt oameni care fac curat în fiecare zi. Bucătăria e impecabilă, suntem obsedați de curățenie. Când intri cu ochii închiși în bucătărie și vrei turmeric, știi unde găsești. Totul e la locul lui. E armată, iar asta porneste și de la conducere, Chef Radu și Cezara știu să conducă un stabiliment de 5 stele.
→ Alex Dobre
Povestea cuțitului rupt și înrămat
Cuțitul a fost cumpărat pe 28.09.2018 de la Bran de la festivalul Răvășitul Oilor. L-am dus cu mine peste tot pe unde am lucrat, am desfăcut conserve, am filetat tone de pește, 250-300 kg pe săptămână timp de 1 an jumătate, întotdeauna a tăiat, chiar dacă l-am ascuțit foarte puțin.
Un coleg de la Kaiamo l-a rupt când tăia un dovleac și s-a albit la față, dar nu puneam preț prea mare pe cuțit, așa că i-am spus să-l arunce. Peste 2 săptămâni l-a adus înapoi înrămat. A rezistat fix un an și a devenit pentru mine un simbol al rezilienței în bucătărie.
→ Alex Dobre
Tatăl lui Alex l-a sfătuit dintotdeauna să aleagă orice profesie în viața asta, dar nu “cârciumă”, având în vedere experiența de-acasă cu un alt bucătar, mama lui Alex. A încercat câteva job-uri mai “așezate”, de la Bell Boy la Marshall Hotels, consultant financiar la bancă, comenzi de marfă într-o fabrică de pâine.
Adevărata chemare profesională a venit ca o trezire la realitate – să renunțe la costum pentru a purta șorțul de bucătar.
Mi-am antrenat papilele gustative în familie. Venim din familii obsedate de gătit, cu apreciere și iubire pentru mâncare și pentru mâncat. Laura e din Ardeal, Teleorman-Cluj, eu sunt din Ialomița și București. Am învățat foarte multe din familie, de la mama mea, de la bunica. Recunosc importanța tradițiilor de familie, rețetele și gusturile de-acasă trebuie duse mai departe, sunt chestiuni de identitate.
Mama a lucrat 25 de ani în bucătărie la Capșa, Intercontinental și alte bucătării din Bucureștiul vechi. Pe-atunci nu existau Chefi, ci doar bucătari. În schimb, toți sunt Chefi in ziua de azi, nu mai sunt bucătari. Chefi sunt foarte puțini în România. E cea mai frumoasă meserie din lume – merge de la supraviețuire la delicii estetice.
În afară de armată, doar în bucătărie e la fel de greu, însă atunci când depășești ideea de job și ajungi să lucrezi din pasiune, merită tot efortul. Luptăm pentru satisfacția clientului de la final. Când faci ceva cu mâna ta, acolo ți-ai pus sufletul. Să pregătești de mâncare este cea mai mare satisfacție – maternă și paternă.
→ Alex Dobre
Lecții de bucătărie
Am învățat de la Alex și Laura că fiecare dintre noi știe să prepare ceva în bucătărie, o delicatesă personală, oricât de simplă și oricât de banală. Atunci când îți iese bine și aplauzi pentru tine, nu îți mai trebuie aprobarea nimănui.
Este important să greșești de 20 de ori pentru a învăța, iar pentru fiecare nivel nou din propria evoluție trebuie să muncești. Atunci când pasiunea devine o profesie, munca devine distractivă.
Kaiamo – Gusturile tradiției culinare românești reinterpretate în cheie modernă
Dacă ești curios ce înseamnă fine dining made in Romania, trebuie să faci o rezervare la Kaiamo și să încerci un Tasting Menu gândit ca o călătorie prin gusturi românești reinterpretate haute cuisine. Meniul e un proces colaborativ, toată echipa conlucrează pentru a prepara experiențe culinare memorabile.
Tasting menu te ajută să înțelegi filosofia de bucătărie Kaiamo, iar fiecare preparat vine cu povestea proprie, concepută de Chef Radu Ioanescu și super echipa de bucătărie, pusă în cuvinte de chelneri, servită proaspăt, alături de o poveste, să meargă la suflet.
Programează o întâlnire de consultanță de proiectare
Dacă dorești un proiect personalizat de design interior, programează o întâlnire de consultanță la showroom și putem discuta împreună toate detaliile despre spațiul tău, de la proiectare, materiale, design și producție.
One Comment