fbpx

Atunci când proiectăm o bucătărie personalizată, misiunea noastră este să aflăm cum va fi întrebuințată noua bucătărie, iar principalul obiectiv este să propunem cea mai bună experiență de gătit. Deși focul pentru gătire, respectiv plita cu gaz, reprezintă prima și cea mai convențională alegere, plita cu inducție devine o alegere din ce în ce mai apreciată pentru bucătăria de acasă.

Oricare ar fi alegerea ta bazată pe stilul de viață și experiența de gătit, există avantaje și dezavantaje care trebuie luate în considerare. Noi recomandăm „cu căldură” plita cu inducție, atât pentru performanțele tehnice, cât și pentru estetică – o plită cu inducție încorporată la linie cu blatul de lucru arată fenomenal, însă apreciem și metoda de gătire cu foc, excelentă pentru anumite tehnici de gătire.

Hai să vedem împreună cum putem naviga în acest domeniu foarte divers, tehnologia pentru gătit, astfel să poți lua o decizie avizată pentru noua bucătărie.

Mențiuni la cald

Am omis din această analiză comparativă opțiunea pentru plite electrice vitroceramice, o considerăm depășită din punct de vedere tehnic, astfel a fost eliminată din ecuație. Plitele electrice funcționează ca un tip de reșou: sub suprafața vitroceramică (sticlă ceramică) plita ascunde elemente spiralate de metal care se încălzesc sub acțiunea electricității la temperaturile necesare pentru gătit.

Spiralele încălzesc vasele așezate pe suprafața vitroceramică pentru a face posibilă gătirea alimentelor. Având în vedere modul de funcționare, elementele metalice se încălzesc și răcesc intermitent, iar controlul asupra temperaturii de gătire devine imprecis.

Ne vom concentra, astfel, atenția asupra celor mai eficiente soluții, plitele pe gaz și plitele cu inducție.

plita-pe-gaz

Plite pe gaz

Cum funcționează?

Plita pe gaz este cea mai comună și des utilizată metodă pentru gătire în România, iar multe persoane preferă acest tip de abordare – utilizarea focului pentru pregătirea mâncării.

Există un tip de plăcere „ancestrală” atunci când o scânteie sau o flacără aprinde arzătorului de gaz, atunci când controlezi intensitatea flăcării, atunci când manevrezi o tigaie deasupra focului dogoritor și auzi clinchetul de metal pe metal.

Probabil că mulți bucătari îți vor recomanda această metodă ca fiind aproape “sacră” – întâi a fost focul, apoi inducția – având în vedere că într-o bucătărie profesională există criterii complet diferite, dar chiar și în bucătăriile profesionale plita cu inducție deprinde din ce în ce mai multă aplicabilitate.

Avantaje

  • Preţ scăzut, cel mai mic preț la achiziție
  • Sunt compatibile cu majoritatea tipurilor de oale şi tigăi
  • Sunt rezistente la șocuri în momentul unor manevre mecanice de gătit
  • Răspund unor tehnici de gătire speciale – flambare, gătire la wok sau gătire „săltată”

Dezavantaje

  • Performanță scăzută și rată ridicată de pierdere de energie calorică deoarece o parte considerabilă din căldura degajată se pierde în aer (căldură reziduală).
  • Căldura reziduală, în proporție de ~70%, va încălzi ambientul astfel încât vei fi nevoit să asiguri o răcire mai puternică și o ventilație mai puternică a hotei
  • Instalarea este mai dificilă pentru plite cu gaz decât pentru plite cu inducție, iar montajul trebuie să fie realizat de o persoană autorizată pentru branșament la furnizorul local de gaze naturale. Sunt necesare anumite proiecte și avize, furtun flexibil (care necesită înlocuire periodică), senzor de gaz cu electrovalvă (pentru pierderi de gaze), inspecții periodice.
  • În funcție de amplasamentul locuinței, acest branșament poate însemna costuri ridicate sau în unele cazuri, posibilitatea branșamentului nu este o opțiune fezabilă datorită lipsei infrastructurii de transport gaze.
  • Plita cu gaz implică flacără deschisă, fapt care poate fi periculos pentru copii, animale de companie, ori chiar și pentru adulți (din neatenție).
  • Curățarea plitelor cu gaz este dificilă datorită petelor de grăsime sau resturilor alimentare care pot arde în continuare alături de flacăra deschisă și se lipesc rapid de suprafață. Plitele din inox, în mod special, se vor zgâria, iar grătarele de fontă sau email sunt foarte greu de curățat.
  • Flacăra eliberează permanent cantități de dioxid de azot, monoxid de carbon și alte reziduuri în bucătărie.

Plite cu inducție

Cum funcționează?

O plită cu inducție este un instrument de gătit modern, inteligent și eficient energetic. Plita creează un câmp magnetic de înaltă frecvență prin intermediul unei bobine alimentate de un circuit electric.

Undele electromagnetice intră în contact cu baza unui vas de gătit special (realizat din material feromagnetic) și creează un curent circular care generează căldură la baza vasului, căldură care se transferă către conținutul vasului de gătit, iar suprafața vitroceramică a plitei rămâne rece acolo unde nu este în contact cu vasul.

Avantajul unei plite cu inducție este faptul că toată căldura generată se transferă către vasul feromagnetic și interiorul acestuia, iar pierderile de căldură sunt foarte mici, sub 10%.

Atunci când optezi pentru o plită cu inducție, trebuie să ai în vedere achiziționarea vaselor de gătit compatibile, realizate din material feromagnetic, însă majoritatea vaselor de gătit din ultimii 10 ani sunt compatibile cu inducția, inclusiv vase de tip lava sau ceramice.

Avantaje

  • Încălzirea vaselor la temperatura optimă de gătit se realizează în jumătate din timpul necesar pentru plite cu gaz.
  • Eficiență energetică – Plitele cu inducție transferă căldură asupra recipientului pentru gătit, iar suprafața plitei va rămâne rece, astfel pierderile de căldură sunt foarte mici
  • Neavând pierdere de căldură, plita cu inducție nu va influența temperatura ambientului, totodată, plitele cu inducție nu generează noxe/reziduuri.
  • Plita cu inducție permite un control exact al temperaturii de gătire și o preparare uniformă a mâncării prin intermediul butoanelor de control pentru praguri termice – plita poate fi setată să nu depășească o anumită temperatură pentru a evita fierberea, de exemplu, și va păstra o temperatura constantă de gătit.
  • Plita cu inducție oferă siguranță în utilizare datorită sistemului de încălzire prin transfer termic către baza vaselor de gătit compatibile – gătirea se realizează fără foc, fără încălzirea suprafeței de plită, fără încălzirea zonei din jurul plitei.
  • Plita cu inducție este foarte simplu de montat cu conexiune la o priză electrică, iar avantajul încorporării la nivel cu blatul de lucru aduce un plus la capitolul estetică și practică întrucât ea poate fi folosită ca spațiu de lucru pe blat atunci când nu funcționează.
  • Curățarea este extrem de facilă la sfârșitul utilizării – o simplă ștergere cu o lavetă umedă este suficientă. Chiar și în timpul utilizării poate fi evitată murdărirea cu ajutorul unui șervet de hârtie pus sub vasul de gătire.

Dezavantaje

  • Plitele pe inducție sunt mai scumpe decât plitele pe gaz, însă reprezintă o investiție datorită eficienței energetice ridicate și a calității experienței de gătit.
  • Unele plite cu inducție foarte ieftine pot fi zgomotoase datorită vibrațiilor, din cauza numărului inferior de bobine de inducție.
  • Suprafața vitroceramică se poate sparge sau fisura la impact puternic (!), ori se poate zgâria datorită unor acțiuni mecanice neatente.

Concluzii

Verdictul nostru este că plita cu inducție este cea mai eficientă soluție de gătire datorită unor avantaje net superioare plitei pe gaz, iar mai presus de teorie, acest fapt este dovedit în practică și confirmat de toți clienții noștri care au optat pentru plite cu inducție.

Am întâlnit, totuși, situația în care o plită pe gaz este de preferat (vezi proiectul de mobilier pentru bucătarii Alex și Laura), datorită unor tehnici de gătire particulare.

MY KITCHEN STUDIO

Hai să vedem ce funcționează pentru tine

În ședințele de consultanță de proiectare, te putem ajuta să definești modul ideal de lucru în bucătărie să poți alege soluția ideală pentru tine.

Andrei Nicolescu

Andrei Nicolescu

Brand Manager MyKitchen | Telefon: 0751 785 785 | E-mail: info@mykitchen.ro | Sunt responsabil de activitățile de publicitate MyKitchen | Dacă vrei să colaborezi cu noi, sunt aici să fiu de ajutor.

MY KITCHEN STUDIO

Programări consultanță

Alege o dată și un interval orar din formular pentru a realiza o programare de consultanță design de bucătărie la showroom MyKitchen Studio.

MyKitchen. Bucătării cu personalitate.