L-am cunoscut pe Alexandru, noul proprietar al unei bucătării MyKitchen Studio și Managing Partner într-o companie de dezvoltări imobiliare, un tânăr pasionat de domeniul lui de activitate, aflat cu câțiva pași buni înaintea propriei vârste și cu rezultate profesionale pe măsură.
Din primele replici ale interviului, Alexandru ne-a confirmat un principiu pe care l-am știu dintotdeauna, însă care trebuie înțeles în practică pentru a fi validat:
Lucrurile bune în viață se pregătesc cu mult timp înainte și sunt de cele mai multe ori dificile și (uneori) costisitoare, însă merită pe deplin.
- Alexandru M.
La nivel psihologic, este o chestiune de atitudine și consistență. Trebuie să îți dorești o viață de calitate, să muncești să obții mijloacele pentru a crea o viață de calitate, iar apoi când te obișnuiești cu calitatea vieții, trebuie să menții acest etalon care devine a doua natură.
Pentru Alexandru, calitatea vieții se traduce în confort și familiaritate.
Confortul de a fi acasă în mediul personal, un ambient creat și amenajat conform propriilor standarde, care uneori depășesc convenționalul. De asemenea, calitatea vieții înseamnă familiaritatea de a locui de peste 10 ani în aceeași zonă preferată (zona de nord a Bucureștiului – Herăstrău, Primăverii, Șos. Nordului) pentru a avea cea mai bună deschidere către oraș, exact ca la șah, unde deschiderea face jocul.
Alexandru s-a mutat alături de soția sa la mijlocul anului 2021 în noul apartament, într-un imobil dezvoltat ca proiect imobiliar al companiei din care face parte, început în 2017, finalizat în 2020. În cartier regăsim și alte dezvoltări ale aceleiași companii, astfel Alexandru se simte ca și în mijlocul acțiunii.
Design interior
Amenajarea spațiului a fost proiectată pe baza unor specificații foarte clare din partea lui Alexandru, care și-a dorit un design matur, cu accente masculine și un șarm modern al unei epoci Art Deco.
A obținut aceste efecte din îmbinarea materialelor pentru suprafețe verticale și orizontale – sticlă, ceramică, alamă, lemn masiv, o alăturare foarte glam de texturi cu influențe industriale și luxury.
Majoritatea unităților de mobilier din apartament sunt realizate la comandă pentru a ascunde obiectele casnice și a crea relaxare vizuală. Mașina de spălat și uscătorul sunt în debara, alături de toate accesoriile necesare menajului, astfel spațiul rămâne aerisit, redus la elemente utile și decorative.
Bucătăria pentru socializare
Bucătăria lui Alexandru, parte dintr-o configurație open space, pare desprinsă dintr-o scenă de bar new-yorkez din anii ‘30, cu un candelabru care preia prim-planul deasupra blatului snack din ceramică. Te duce cu gândul instantaneu la Marele Gatsby și la petreceri de societate.
Misiunea noastră în proiectarea bucătăriei a fost să armonizăm stilul mobilierului în tabloul amenajării interioare. Alexandru gătește destul de rar, dar e pasionat de gastronomie, astfel a dorit o bucătărie modernă cu linie tehnologică unitară (electrocasnice NEFF), frigider de vinuri și un espressor de cafea integrat.
Ansamblul mobilierului de bucătărie se îmbină elegant în decorul general prin intermediul materialelor complementare:
- Fronturi baze: Sticlă mată Antracite pe ramă de aluminiu negru
- Fronturi coloane: Stejar termotratat 21 mm (furnir natural)
- Fronturi corpuri suspendate: AluTech Metal Brunito
Paleta de materiale pentru bucătărie lucrează cu aceleași premise conceptuale – o tranziție de la esența de lemn de stejar termotratat (element natural), către sticlă mată și metal (elemente industriale), mediată de piatra cu venatură pentru blat și placare de perete.
Insula cu masă snack îmbrăcată în ceramică și decorată cu două linii aurii paralele de alamă a fost comandată separat de bucătărie, alături de blatul bazelor și placarea de perete din bucătărie pentru a crea o zonă coerentă stilistic.
De ce lemn termotratat?
Procedeul de termotratare presupune piroliza controlată a lemnului la temperaturi care depășesc 180 de grade, concomitent cu reducerea procentului de oxigen, astfel lemnul este copt, însă nu ars, procedeu care îi conferă o serie de atribute prin modificarea structurii celulare.
Lemnul obține durabilitate sporită, rezistența la fungi crește, iar riscul degradării prin contracție, crăpare, îndoire, este foarte redus datorită rigidității crescute. În plus, materialul final este ecologic, non-toxic, cu mai mare rezistență în timp și un aspect de mare artă.
Insula cu masă snack îmbrăcată în ceramică și decorată cu două linii aurii paralele de alamă a fost comandată separat de bucătărie, alături de blatul bazelor și placarea de perete din bucătărie pentru a crea o zonă coerentă stilistic.
Care sunt hobby-urile voastre?
Chiar dacă lucrăm în domeniu, hobby-urile noastre sunt tot investițiile imobiliare, avem o serie de proprietăți pe care le ținem închiriate, atât eu cât și soția mea. Am pornit de la o premisă valabilă în societatea americană – „Real estate is the best pension plan” (imobiliarele sunt cel mai bun plan de pensie) – știm că investițiile în imobiliare premium (în zone bune și condiții excelente) pot aduce profit substanțial pe termen mediu-lung.
În domeniul imobiliar înveți să ai răbdare – un proiect se dezvoltă în zeci de etape de lucru și ordinea etapelor e foarte importantă. Același lucru se aplică și pentru design-ul interior, mai ales când lucrezi cu mai mulți furnizori și elemente aduse împreună din direcții diferite. Pentru candelabrul de deasupra mesei din bucătărie am așteptat câteva săptămâni, însă am fost mereu realiști în materie de termene.
Fiecare apartament pe care l-am amenajat împreună a fost de inspirație clasică cu elemente moderne. Ne-a plăcut foarte mult culoarea Grej (gri+bej), foarte populară în America, astfel am utilizat o paletă complementară pentru câteva amenajări pentru a crea ambianțe calde, cu pereți îmbrăcați în lemn, cornișe, plinte. Totuși, pentru noul nostru apartament personal, am decis să întoarcem foaia, ne-am dorit un design modern, cu elemente clasice.
Având în vedere domeniul tău de lucru, imobiliare de lux, ce ai observat cu privire la clienții români care investesc în proprietăți high-end?
Există o mare diferență de viziune asupra vieții în funcție de statutul financiar și social. Odată cu realizarea unor investiții inteligente care au produs profit, perspectivele oamenilor de succes se lărgesc, văd noi oportunități de creștere, inclusiv noi dimensiuni ale stilului personal.
Oamenii de mare succes financiar au dezvoltat un ochi pentru frumos, pentru estetic, caută și găsesc aceste elemente chiar și în România. Asta se traduce în mai multe aspecte – de la alegerea hainelor, a mașinii, a zonei rezidențiale, ori în materie de design interior personalizat, totul se reflectă în calitatea vieții.
Ce planuri aveți pentru viitor?
Îmi plac lucrurile practice și am observat evoluția personală de la nevoia de decorațiuni la nevoia de utilitate, astfel ne vom concentra să îmbinăm utilul cu plăcutul pentru a ne bucura de lucrurile bune din viață.