fbpx

Evident, nu este obligatoriu să fii bărbat pentru a curăța un frigider.

Dacă te-ai surprins că faci comandă online de mâncare pentru că nu îți mai vine să deschizi frigiderul, probabil a trecut cam un an de la ultima curățare.

Deschide cu grijă ușa de la frigider și observă formarea unor specii noi de bacterii la interior, sunt numai bune de studiat în laborator, exact ca mostrele prelevate din permafrost.

Intră mai în detaliu, în zona crepusculară a frigiderului, și vei observa pe rândurile cele mai din spate o sticlă de ketchup pe jumătate consumată, expirată din 2017, un indicator clar că trebuie să iei măsuri.

Hai să o luăm metodic, înainte ca bacteriile din frigider să producă noi mutații care trebuie comunicate către OMS. Nu te supăra pe noi, știm că nu e cazul de pericol biologic, încercăm doar să îndulcim cu umor următoarea oră din viața bucătăriei tale – spălarea frigiderului.

După cum bine știi, e indicat să cureți frigiderul odată la 3 luni.

1. Pregătește o zonă de depozitare temporară pentru inventarul din frigider

Este evident că trebuie să scoți totul din frigider, mâncare, recipiente, produse alimentare, pentru a începe curățenia. Le poți depozita temporar pe masă, pe scaune, ori pe blatul de bucătărie. De asemenea, ar fi indicat să speli frigiderul înainte să faci cumpărături noi pentru a evita supra-aglomerarea și a depozita totul la loc în frigider “pe curat”. Asigură-te că chiuveta este goală pentru că vei avea chestiuni de spălat. Eliberează și coșul de gunoi înainte, probabil că vei arunca unele produse, inclusiv acea porție de carbonara care s-a întărit de mult.

2. Pregătește instrumentele de curățare

Ai nevoie de mănuși sanitare, un burete curat și oțet, e cel mai simplu și natural combo de curățare, iar pentru uscare, găsește o lavetă cu microfibră. Acidul din oțet descompune grăsimea și murdăria, iar atunci când este amestecat cu apă fierbinte într-o sticlă de pulverizare, devine un produs de curățare sigur pentru alimente, perfect pentru orice reziduu care s-ar fi putut acumula pe rafturile frigiderului. De asemenea, recomandăm și lichidul de vase, este la fel de bun pentru grăsimi și alte chestiuni lipicioase.

3. Demontează sertarele, rafturile și etajerele

În funcție de modelul tău de frigider, recomandăm să scoți piesele culisante, sertare, etajere de sticlă și rafturile de pe ușă. Deși ai putea să cureți etajerele doar la suprafață, e bine să intervii din temelie, iar astfel vei avea loc să cureți și pereții interiori ai frigiderului.

Poți spăla rafturile și etajerele în cada de duș pentru că nu vor încăpea în chiuvetă. După ce ai spălat sertarele și etajerele, pune-le pe balcon la uscat, ori usucă-le cu laveta, e bine să fie uscate înainte să le introduci la loc în frigider. Totodată, nu uita să speli pereții interiori și partea de jos a frigiderului.

Un mic sfat – atunci când nu lucrezi activ în frigider, închide ușa pentru a păstra atmosfera de la interior cât mai rece.

4. Spală recipientele sau produsele pe care le vei pune înapoi în frigider

Ce rost are să cureți în profunzime frigiderul dacă ai de gând să pui înapoi borcanele de gem lipicioase și sticlele de sosuri care au făcut crustă la capac? Înainte de a pune la loc inventarul din frigider, asigură-te că fiecare produs este curat.

Chiar dacă nu pare murdar, este o idee bună să ștergi fundul recipientelor cu o lavetă umedă sau un burete pentru a nu păta etajerele curate. Suplimentar, este cea mai bună ocazie să analizezi în detaliu dacă ceva este expirat și să arunci până nu prinde aripi.

5. Curăță și exteriorul frigiderului

Odată ce montezi totul la loc și interiorul frigiderului este strălucitor, vestea bună este că ai putea să ștergi inclusiv exteriorul frigiderului, ușa, lateralele, marginile, garniturile și mânerele cu o lavetă curată din microfibră și spray-ul cu oțet.

Dacă ai un frigider cu congelator dedesubt, acordă un pic de atenție și pentru a îndepărta firimiturile și resturile care s-au adunat în pliurile de la garnitura superioară a ușii de congelator, sunt mai comune decât crezi.

Mai mult, dacă vrei să participi la olimpiada curățării unui frigider, ai putea să elimini praful acumulat și pe circuitul de tuburi din spatele frigiderului folosind un aspirator sau o perie uscată, intervenție care te poate scuti de defecțiuni ulterioare.

Aducem o mică mențiune, dacă ai un frigider încorporat în mobilier, tocmai te-ai scutit de curățarea exterioară a frigiderului, felicitări!

6. Aprovizionează frigiderul

După ce ai spălat și uscat bine frigiderul, închide ușa și așteaptă un timp ca temperatura să atingă 4°C sau mai puțin înainte de a pune la loc alimentele. Folosește funcția de răcire rapidă a frigiderului, dacă are una, pentru a accelera procesul de răcire. În mod similar pentru congelator, verifică dacă congelatorul este din nou la -18 °C înainte de a pune alimentele înapoi.

Un sfat general valabil este să nu supraîncarci frigiderul cu produse, deoarece aerul rece trebuie să circule cu spor pentru ca acesta să funcționeze eficient și e bine să eviți să deschizi ușa foarte des pentru a menține temperatura optimă.

Repetă pașii de curățare a frigiderului odată la fiecare 3 luni

Siguranța alimentară contează mai mult decât imaginea unui frigider curat. Poți lua ca reper temporal pentru intervenția salvatoare asupra frigiderului începutul fiecărui nou anotimp.

Așa cum acorzi atenție pentru suprafețele vizibile din bucătărie, e indicat să menții un grad de curățenie pentru stocarea alimentelor de consum zilnic, astfel vei evita orice surpriză neplăcută atunci când te trezești noaptea să iei o gustare și din frigider încep să iasă tentacule.

Andrei Nico

Andrei Nico

Brand Manager MyKitchen Studio | Telefon: 0751 785 785 | E-mail: nico@mykitchen.ro | Sunt responsabil de activitățile de publicitate MyKitchen Studio | Dacă vrei să colaborezi cu noi, sunt aici să fiu de ajutor.

Suntem aici pentru dialog, scrie-ne:

MY KITCHEN STUDIO

Programări consultanță

Alege o dată și un interval orar din formular pentru a realiza o programare de consultanță design de bucătărie la showroom MyKitchen Studio.

MyKitchen. Bucătării cu personalitate.