Ai fost vreodată în vizită la cineva fără să ai așteptări prea mari pentru arhitectura clădirii sau pentru amenajarea de interior, ca apoi să ajungi cu uimire într-una din acele case prezentate în cataloagele de design?
Am pornit la drum cu Dragoș (fotograful nostru) către Nord, spre ieșirea din București, înspre comuna Ilfov, către zona de lacuri Moara Vlăsiei, raiul pescarilor, în vizită la noua reședință a unui cuplu tânăr și energic format din Andreea și Ionuț, clienți MyKitchen Studio. Spunem “cuplu energic” cu dublu-sens pentru că amândoi lucrează în cadrul aceleiași companii energetice, unul dintre distribuitorii și furnizorii principali de energie și gaze naturale din România.
Casa lor este situată pe o străduță de-a lungul unui mal de lac. Un ușor deal coboară planul către albia lacului și perspectiva din spatele casei se deschide către luciul de apă. De la stradă, arhitectura monobloc a casei ne prezintă o clădire albă, joasă, doar cu nivel de parter, proiectată în stil modernist mid-century Californian.
Suntem primiți de Andreea care se bucura de confortul casei pentru câteva zile de work from home. Intrăm în holul de la parter care este de fapt o pasarelă situată deasupra unui living room imens aflat la demisol, locul unde se întâmplă magia casei. Coborâm scările către living și ne aflăm într-un mare open space cu înălțime de 6 metri, cu vedere la lac prin intermediul unor pereți vitrați de sus până jos. Efectul Oau își spune cuvântul instantaneu.
Bucătăria se integrează perfect în peisaj.
Noua bucătărie face parte din acest open space generos, însă este un pic retrasă față de living room, într-un spațiu cu înălțime mai redusă față de marele open space. Insula bucătăriei ține pupitrul către living room, iar prin deschiderea vitrată către lac putem vedea o piscină care urmează să fie inaugurată odată cu venirea verii. Piscina va fi accesibilă și din bucătărie, astfel odată cu venirea zilelor însorite, zona devine o bucătărie de vară.
Care este povestea casei, Andreea?
Am cumpărat casa recent, în mai 2021, era construită deja și perfect locuibilă. Nu am intervenit prea mult la living room, dar bucătăria era deja mobilată și ne-am dorit să o schimbăm cu totul. În spațiul de trecere dintre living room și bucătărie aveam uși de sticlă care separau spațiul, însă le-am eliminat.
Ne-am mutat în noua casă după 6 luni, timp în care am încercat să mobilăm anumite zone strategice – dressing-uri de hol, dormitor, noua bucătărie. Nu ne-am mutat complet, încă mai avem de adus lucruri personale, dar stăm aici cât putem de des.
Ce v-ați dorit de la noua bucătărie?
Ne-am dorit o insulă centrală care să fie utilă pentru gătit (chiar dacă nu suntem cei mai mari bucătari din lume) și pentru găzduit petreceri. Ne doream un perete întreg de coloane care să mascheze nișa spațiului din dreapta, încât să formeze o linie continuă de mobilier pentru depozitare.
Am căutat materiale de efect care să definească un spirit modern pentru imaginea bucătăriei și am găsit Fenixul negru, inclusiv Blunatech, materialul metalizat-șampanie pentru placare. La nivel cromatic, eu ador combinația dintre negru și auriu, astfel am făcut acest mix în câteva locuri strategice.
Bucătăria în toată splendoarea
★ Click pe foto pentru o versiune mai mare.
Ne-a plăcut să lucrăm cu MyKitchen Studio pentru că au venit cu idei noi, au avut imaginație, au adus un touch personal. Am primit idei de proiect mai bune decât din partea altor studiouri care ne-au lăsat pe noi să facem proiectul, să venim noi cu idei, să aducem noi elementul de inovație. Când apelezi la un studio de design, te aștepți să primești idei la care nu te-ai gândit, iar MyKitchen au reușit să ne citească foarte bine dorințele și motivațiile și să le transpună în design.
→ Andreea
Materiale
- Fronturi coloane: Fenix Nero Ingo
- Blaturi de lucru: Gres Nero Greco Opaco
- Fronturi insula: Bluna Tech Aluminio Champagne
- Placare de perete: Bluna Tech Aluminio Champagne
- Boiserie cu etajere: Bilaminato Rovere Bruciato Orizzontale
Care au fost provocările proiectului?
Deși spațiul de bucătărie pare destul de generos, numărul de elemente de integrat a fost destul de mare, astfel au fost necesare tot felul de trucuri pentru a integra toată tehnologia, inclusiv electronicele de blat sau prizele. Am creat o nișă în spatele placării de perete care să ascundă un spațiu tehnic și prizele, inclusiv să ne ofere loc suplimentar pe blat pentru electrocasnice mici.
Am optat pentru o hotă cu absorbție în blat, pentru că nu am vrut să avem o hotă deasupra insulei care ar fi solicitat realizarea unui traseu de aer și nu ne-ar fi plăcut nici estetic. De asemenea, am avut în vedere spațiul necesar pentru zonele de tranziție, astfel dimensiunea insulei a fost proiectată mai mică decât ce ne-am imaginat noi la început pentru a facilita mișcarea în spațiu.
Celebra masă din dining room
Masa (mid-century modern) din centru trebuie recondiționată, este un pic zgâriată. Este imposibil de mutat pentru moment, fiind foarte grea, dar încă ne mai gândim la soluții pentru spațiul dintre bucătărie și living room, iar momentan am decis să o păstrăm.
→ Andreea
De ce ați ales această regiune de lacuri?
Ne-a plăcut zona asta din 2019 când căutam o casă la curte undeva în zonele de suburbie ale Bucureștiului, să avem aer liber, deschidere către natură, iar drumul către biroul din oraș să nu depășească o oră. Am căutat o zonă cu lac, dar prețurile erau cam mari. Ne-a plăcut foarte mult această casă și ne-am înțeles excelent cu fostul proprietar.
Am plecat de la 2 camere dintr-un apartament micuț unde aveam o terasă și ne-am mutat într-o casă cu spațiu generos, curte și deschidere către lac. Practic, am găsit tot ce ne doream, ba chiar mai mult. Venind din interioare convenționale în București, un spațiu foarte înalt pune viața în altă perspectivă.
Cum am abordat proiectul?
Am proiectat o bucătărie tipic italienească la nivel tehnic, iar proiectul a decurs foarte bine, am lucrat în sinergie cu Andreea și Ionuț. Utilizăm materiale de ultimă generație, vezi placarea și fronturile insulei realizate din Bluna Tech (sau Alutech, un material glossy), inclusiv Fenix NTM Nero Ingo sau blaturile din ceramică SlimTech.
Grupul de coloane este proiectat la linie cu stâlpul de susținere, cu înălțime top-down, iar ideea de a folosi doar un mâner orizontal este gândită pentru a nu întări înălțimea, ci pentru a accentua orizontala, pentru a reduce câmpul vizual în materie de planeitate.
Am reușit să creionăm un concept care îmbină cultura tehnică italiană cu ideea unui ambient glamour, colorat, ca într-o cafenea italienească de secol trecut. Ne place foarte mult ambientul creat de cei doi, este o dovadă a faptului că MyKitchen înseamnă bucătării cu personalitate, bucătării care devin personale pentru gazdele casei.
→ Andrei Gângă, Art Director MyKitchen Studio
În altă ordine de idei, care este atmosfera în domeniul energetic, având în vedere conflictul Rusia-Ucraina, la ce ne putem aștepta pentru viitor?
E dificil de spus cum se va mișca piața de energie în viitor, nu avem un glob de sticlă să vedem atât de departe, dar putem să tragem niște concluzii pe informațiile curente. Urmează perioade destul de complicate în domeniul energetic datorită războiului din Ucraina și a dependenței statelor UE de gazele și resursele energetice rusești.
În plus, au fost emise noi ordonanțe și reglementări din partea guvernului de la București pentru plafonarea prețurilor la energie și la gaze, iar lucrurile se schimbă constant. E o problemă și cu clienții mari consumatori de energie pentru care avem nevoie de soluții punctuale, nu doar planuri de viitor.
O altă problemă majoră este lipsa de investiții în sectorul energetic (unități de producție noi), astfel că oricum viitorul ar fi fost problematic în domeniul nostru. Nu avem extracție de gaze naturale la nivelul la care ar fi trebuit. Nu am făcut pași majori înspre tehnologia pentru energie verde, energii regenerabile, situația nu e tocmai roză.
În România ne bazăm pe producția internă de gaz, importăm între 3-5% din Rusia, iar în perioadele de vârf, aceste importuri pot urca până la 20-30%, dar sunt excepții. Germania e dependentă de gaze rusești în proporție mult mai mare.
Piața de energie se află în prezent într-o schimbare de paradigmă, atât ca producție, procesare, import și export, cât și consum. Se caută alternative pentru gaze, alternative „verzi”, regenerabile, alternative care nu implică probleme de mediu care ne afectează pe termen mediu-lung sau probleme diplomatice și susținerea unor regimuri autoritare. Europa observă asta și accelerează implementarea unor măsuri alternative după decenii de dependență energetică față de principalul furnizor, Rusia.
În perioada curentă s-au redeschis unitățile vechi de producție – pe cărbuni, hidrocentrale. În sine, s-au făcut și niște pași înapoi din acest punct de vedere, măsuri care să susțină consumatorii în perioada critică.
Viitorul “sună” verde, totuși. De 3 ani avem acordul Green Deal, dar nu se fac pași prea grăbiți în direcția asta, implementarea și tranziția presupun minim 10 ani, la scară națională. Dacă există interes direct, ne bazăm pe aceste strategii sustenabile.
One Comment