fbpx

Galerie foto

★ Click pentru zoom.

Materiale:

  • Front 1: Bilaminat satinat alb “Bianco Luna”
  • Blat de lucru: Fenix NTM “Bianco Kos”, 2 cm
  • Placări de perete: Bilaminat “Beton FB02”, 2 cm și 3,8 cm
  • Blat snack: Furnir “Rovere Carbone”, 6 cm
  • Modul OpenSpace: Structură de aluminiu negru, polițe de sticlă Fume

Un spațiu de artă contemporană transformat în mediu rezidențial

Arta e universul în care Irina R. se desfășoară zilnic, — mereu înconjurată de artă, mereu imersată în lumea artistică.

Casa în care urmează să locuiască full-time în viitorul apropiat a fost cumpărată în 2011 cu destinația principală de galerie de artă contemporană românească — pictură și sculptură, artă video, instalații și proiecte artistice experimentale.

Galeria de artă a funcționat între anii 2011-2016, iar proiectul inițial lucrat de arhitecții Bogdan Pop și Astrid Rottman de la As Design 95 a fost nominalizat în cadrul Anualei de Arhitectură București 2013 la secțiunea “restaurare și reabilitare”.

Casa Irinei a fost construită în 1898 de către meșterii vremii, fără pretenție de arhitectură înaltă, apoi în anii 1940 casa a fost renovată, iar alături a fost construit un corp anexă, astfel clădirea a devenit un mix architectural între stilul neo-brâncovenesc și modernist.

Un nou început

În 2020, la începutul pandemiei și carantinei, Irina a decis să reamenajeze fosta galeria de artă și să o transforme în spațiul rezidențial propriu, ca un nou proiect de suflet. A învățat multe secrete de construcții și renovări din proiectele anterioare, iar ideea a fost să concentreze în doze calculate acele influențe de design și de artă care îi definesc personalitatea.

M-am îndrăgostit de artă contemporană la începutul vieții mele de adult și am crescut împreună. Am călătorit foarte mult și am avut norocul să mă bucur de culturi și arhitecturi diferite, muzee, galerii de artă. Într-un fel am crescut în acest mediu, înconjurată de el.

Nu mă gândeam că voi ajunge să transform spațiul de artă contemporană în spațiu de locuit. A fost o provocare pe toate planurile. Ca și-n viață, când la un moment dat totul se schimbă și ai de luat decizii. Ce alegi să păstrezi, ce să adaugi, cum continui.

Nu am căutat un stil anume, poate părea eclectic, dar sunt frânturi din mine. Sunt o călătorie a trecutului meu, a unui prezent și poate un pic din ziua de mâine.

Sunt un munte de amintiri din care construiesc puzzle-uri, conectez piese prețioase ori modeste, perfecte sau imperfecte, în scene bazate pe principii wabi-sabi.

→ Irina R. 

În mod evident, inclusiv bucătăria de la demisolul casei a fost proiectată pentru operele de artă.

Când a venit timpul să mă gândesc la bucătărie, tot ce am avut în minte a fost că vreau o gravură din fosta mea bucătărie să-și găsească locul. Și alături de ea alte lucrări pe care le iubesc.

Minimalismul a fost o alegere naturală pentru mobilier. Aveam nevoie de pereți. Coloanele la semiînălțime mi-au adus locul pentru lucrarea lui Marian Zidaru (“Bătrânul stăpânit de patimi”). Când stau în curte, prin geam văd lucrarea.

Sunt mulțumită de colaborarea și înțelegerea găsită în MyKitchen ca partener pentru acest proiect. Bucătăria a devenit parte din casă. Am o bucătărie utilă ce transcende ideea de bucătărie. Poate să fie și-un loc de citit, de lucru. Este un spațiu în care găsești aproape de toate. Inclusiv cărți, alimente pentru suflet.

→ Irina R. 

Arta ca stil de viață

O plimbare prin casa Irinei este o călătorie printre amintiri sub formă de obiecte și decorațiuni, inclusiv printre opere de artă, ca într-o galerie cu lucrări de Dumitru Gorzo, Ecaterina Vrana, Valeriu Șchiau, Daniel Bălănescu, Nicolae Comănescu, Cornel Lazia, Suzana Dan.

Unele dintre lucrări au fost parte din expozițiile din galerie, altele au fost achiziționate direct din atelierele artiștilor. Primul desen de artă contemporană a fost cumpărat în anii 2000 de la Dumitru Gorzo din atelierul propriu și încă păstrează un loc de cinste în colecția personală.

Colecția s-a mărit în următorii ani și a devenit destul de generoasă, cu lucrări de pictură, sculptură, instalație artistică, inclusiv piese neconvenționale de mobilier, realizate atât de designeri români, cât și de designeri internaționali.

Orice casă are o poveste, are amprenta oamenilor ce au trăit în ea. Are memorie. Vorbește despre trecut, prezent și despre viitor, fie el și un viitor incert. Am ales să păstrez diverse amprente ale timpurilor și oamenilor și să-i adaug o amprentă personală.

Mi-am dorit să fiu minim invazivă. Îmi plac lucrurile unice, recuperate sau care sunt realizate din materiale neconvenționale. Unele lucruri din casă le-am făcut cu mâna mea, iar fiecare lucru are o poveste. Poate de asta nici nu este gata încă. O casă nu este niciodată gata, este un proces în lucru, ca și oamenii.

→ Irina R. 

ECHIPA MY KITCHEN STUDIO

Cum am abordat proiectul?

Ceea ce și-a dorit Irina a fost o “bucătărie care să nu fie bucătărie”.

Am lucrat acest proiect de bucătărie în raport cu tavanul de lemn care oferă un anumit mood rustic într-un décor modern. Suntem într-un spațiu de demisol, astfel am aplatizat bucătăria sub nivelul perspectivei ochilor pentru a lărgi spațiul optic.

Am renunțat la coloane înalte, am optat pentru coloane de semi-înălțime. Am renunțat la corpuri suspendate (dar am integrat o mică etajeră metalică), pentru a permite mai mult spațiu pentru arta de pe pereți, iar astfel am creat un mobilier aproape invizibil, însă pe deplin funcțional.

În una dintre teoriile arhitectului Italian Piero Lissoni, casa unui artist are nevoie de spații de “contaminare” artistică, adică spații care permit propria expresie a gazdei, care nu sunt definite de mobilier, ci de personalitatea gazdei. Irina a fost genul de client pentru care ne-am dorit să proiectăm o bucătărie care să funcționeze în plan secund, pentru ca în prim-plan să strălucească personalitatea ei.

→ Andrei Gângă, Art Director MyKitchen Studio

Fotografie

Te gândești la un proiect de design de bucătărie?

Clienții vin la noi pentru sfaturi profesionale de proiectare și construcție a unei bucătării personalizate, însă ceea ce oferim în consultanță este mai presus de tehnică. Oferim o ureche avizată pentru a asculta preferințe, dorințe, visuri, idei de design și materiale care reflectă stilul viitorului proprietar.

Viziunea noastră în proiectarea bucătăriei reflectă viziunea ta.

Programări de consultanță

Alege data programării și un interval orar pentru o discuție de consultanță design de bucătărie la showroom MyKitchen Studio.

Andrei Nicolescu

Andrei Nicolescu

Brand Manager MyKitchen | Telefon: 0751 785 785 | E-mail: info@mykitchen.ro | Sunt responsabil de activitățile de publicitate MyKitchen | Dacă vrei să colaborezi cu noi, sunt aici să fiu de ajutor.

MY KITCHEN STUDIO

Programări consultanță

Alege o dată și un interval orar din formular pentru a realiza o programare de consultanță design de bucătărie la showroom MyKitchen Studio.

MyKitchen. Bucătării cu personalitate.