fbpx

Acest proiect este unul special, deoarece a fost realizat de către colega noastră, Ilinca Alexandru, proaspătă absolventă a Universității de Arhitectură București, specializarea Design Interior, ca parte a programului de învățare și perfecționare în cadrul My Kitchen.

Ea nu este la prima interacțiune cu My Kitchen, întrucât pe parcursul studiilor ea a desfășurat 2 perioade de stagiu alături de noi.

Pornind de la ideea că cea mai bună metodă de învățare este experiența personală, am încurajat-o pe Ilinca să proiecteze noua ei bucătărie de acasă. În acest fel, a trebuit să realizeze măsurătorile spațiului, să poarte discuții cu membrii familiei pentru a afla care sunt nevoile și dorințele lor actuale, să contureze o schiță a viitorului proiect și în final să deseneze noua configurație de mobilier.

Astfel, s-a familiarizat nu doar cu procesul cumpărării unei bucătării din perspectiva clientului, ci și cu elementele cele mai diverse care alcătuiesc o bucătărie: mobilierul, blatul și placările de perete, echipamentele electrocasnice și sanitare, multitudinea de accesorii și sistemul de iluminat și nu în ultimul rând cu programele de proiectare.

Desigur, ea a beneficiat de sprijinul și atenția întregii echipe să își îndeplinească visul: o superbă bucătărie Binova Cucine Model Bluna.

Textul pe care urmează să îl citești este scris chiar de către ea.

Galerie foto

★ Click pentru zoom

De la studiu teoretic la experiență practică, din perspectiva Ilincăi

Zilnic mă gândeam la tot felul de posibile configurații pentru bucătărie, iar ca arhitect, era constant o luptă între spațiul existent, ineficient și dorința unei bucătării cu o estetică unitară, care să ofere un sentiment liniștit și confortabil. Nevoia de a avea un spațiu neaglomerat, care să-ți provoace plăcere atunci când intri în el, a determinat inițierea proiectului de bucătărie. 

Atunci când ești pus în fața propriei provocări, devine dificil să îți găsești un punct de plecare și să îți asumi orice decizie pe care o faci, pentru că tu ajungi să fii cel mai aspru critic al tău. Toată dinamica se schimbă în clipa în care tu ca și arhitect devii client. Ai libertatea de a dezvolta orice idee pe care o ai, și tocmai de aceea este ideal să pornești cu o filosofie a designului.

În cazul de față, ea are la bază două principii – liniștea și armonia.

Regândirea spațiului a pornit de la un simplu desen pe hârtie, care a început să prindă viață tocmai datorită constrângerilor încăperii. Încercarea de a masca diferite grinzi și goluri ale spațiului, integrarea tuturor electrocasnicelor, și includerea unei zone de discuții au fost adevăratele provocări în ceea ce privește proiectarea.

Peninsula, o soluție ingenioasă în definirea unei atmosfere primitoare

Pentru că vechea bucătărie suferea de lipsa unui spațiu pentru socializare, a fost necesară gândirea unei zone care să poată aduce oamenii împreună și să creeze și un loc de luat masa.

Așa am obținut volumetria finală, cu o peninsulă situată în centrul bucătăriei. Chiar dacă aceasta nu pare firească spațiului la prima vedere, ea eficientizează modul de a găti și de a te mișca în spațiu, și devine componenta principală a încăperii.

Elementul ‘surpriză’ este chiar cel de la care a plecat moodboard-ul. Finisajul fantomatic de pe fronturile corpurilor suspendate, care are o peliculă metalică și care se percepe diferit în funcție de lumină, m-a fascinat încă de când am intrat în contact cu el pentru prima dată. Restul finisajelor au curs apoi în mod firesc, întrucât în absența luminii naturale, spațiul cerea finisaje luminoase. Pentru a oferi totuși o linie grafică volumetriei, am propus ca atât mânerul orizontal de tip ‘Gola’, cât și cel vertical să fie negre.

Dat fiind că orice compoziție are nevoie de cele 4 tipuri de materiale – culoare opacă, piatră, metal și lemn – am ales să folosesc următoarele finisaje:

  • pentru fronturile corpurilor de bază și ale coloanelor ‘Laser PET’ – ‘Creta Opaco’,
  • HPL ‘Pietra Grigia’ la nivelul blatului pentru a imita piatra,
  • ‘Alutech’ – ‘Champagne’ pentru efectul metalic al suspendatelor, și
  • Bilaminato – ‘Noce Cantù’ pentru inserția de lemn.

Iluminatul a fost decisiv pentru un spațiu atât de mic, dar totuși înalt.

Sub corpurile suspendate se află încastrate spoturi în loc de benzi LED, tocmai pentru a genera un iluminat mai suav și mai blând. Înălțimea spațiului a fost cea care a influențat și alegerea corpului de iluminat aflat deasupra zonei de discuții. Pe lângă culoarea sa interioară, de cupru, care aduce caldură ambientului, el distribuie lumina pe 3 nivele, făcând tot spațiul remarcabil și eliminând nevoia altei surse luminoase.

Soluții integrate de design

Pentru că gestul arhitectural al proiectului urmărește liniștea vizuală, un detaliu specific amenajării constă chiar în soluția cu care am închis stâlpul și grinda aflate în colțul din stânga plitei. Pentru a oferi continuitate suspendatelor, am creat un corp aparent, inaccesibil, placat cu același material metalic pe front. Contrar aparențelor,  spațiul de depozitare pierdut odată cu acest element este aproape inexistent, de fapt, din cauza volumetriei structurale aflate în spatele lui.

În același timp, întreaga compoziție din partea dreaptă a bucătăriei a fost proiectată cu scopul de a masca nișa săpată în perete, a maximiza spațiul de depozitare și blatul de lucru, și simultan pentru a crea, în sine, o piesă de design care vine în completarea zonei de preparare.

Căldura pe care o aduce acest spațiu este potențată atât de placările de lemn care formează un cadru pentru plante, cât și de vegetația propriu zisă. 

Baza redusă în adâncime, împreună cu blatul de lemn și modulele Open Space “Grid” formează spațiul perfect pentru utilizarea roboților de bucătărie și pentru a avea mereu condimentele la îndemână, care aduc și acea “picătură de culoare” ambientului.

Acum, după finalizarea proiectului, bucătăria are o complet altă energie și a devenit cu adevărat “inima” casei, reușind să genereze o stare de spirit unică.

Elemente de configurație

  • Model: BLUNA (BINOVA Cucine)

  • Fronturi corpuri de bază și coloane: Laser PET ‘Creta Opaco’

  • Fronturi corpuri suspendate: AluTech ‘Champagne’
  • Blat de lucru și placări de perete – HPL ‘Pietra Grigia’

  • Placări și module lemn – Bilaminato ‘Noce Cantù’
  • Electrocasnice: Bosch, AEG, Whirlpool

Doris Luca

Doris Luca

Sunt Managing partner la MyKitchen și te aștept cu întrebări sau solicitări despre noi și activitatea noastră în domeniul bucătăriilor italiene. MyKitchen.ro | Bucătării cu personalitate Bd. Ferdinand I nr. 70, parter, Sector 2 - București

MY KITCHEN STUDIO

Programări consultanță

Alege o dată și un interval orar din formular pentru a realiza o programare de consultanță design de bucătărie la showroom MyKitchen Studio.

MyKitchen. Bucătării cu personalitate.