★ Click pentru zoom.
Soluții ingenioase pentru condiționări de spațiu
Am proiectat o bucătărie open-space cu insulă și deschidere către zona de dining room (cu masă centrală), urmată de zona de living room cu canapea și șemineu.
Spațiul de lucru pentru integrarea mobilierului pare atât mic cât și mare. Am spune că este un spațiu mare, dar acest efect de amplificare a fost un rezultat al ecuației de design a bucătăriei.
Sunt aproximativ 5.5 metri liniari de mobilier desfășurat + insula cu încă 2.2 metri liniari x 1.5 m lățime (inclusiv masa snack). În sine, mobilierul este redus la minimul esențial prin câteva trucuri de design care amplifică senzația de dimensiune a spațiului.
Placări de perete
- În stânga insulei avem placări de perete din lemn Noce Canaletto.
- Aceste placări de perete par identice la suprafață cu niște coloane cu fronturi de lemn, însă ascund în centru o ușă către debara, iar în laterale este acoperit peretele.
- Ușa către debara se deschide către interiorul camerei prin acțiune push.
- Acest truc de disimulare a coloanelor amplifică spațiul și ascunde intrarea în cămară.
Coloane: Blocul optic de fronturi vitrate
- În dreapta placărilor de perete avem un bloc cu corpuri de sticlă.
- Acest bloc de sticlă include în zona din centru 4 aparate electrocasnice Miele cu uși de sticlă (cuptor compact cu abur, cuptor cu microunde, mașină de cafea, vinotecă), iar în partea superioară și inferioară avem fronturi de sticlă neagră lucioasă, netransparentă.
- În lateralul electrocasnicelor am integrat o vitrină cu sticlă transparentă fume cu iluminat interior LED și deschidere push. Atunci când lumina este stinsă în vitrină, tot blocul de sticlă devine opac și reflectă zona din jur.
Bucătăria de la perete: Efecte optice pentru senzația de ordine în spațiu
- Pentru corpurile suspendate am reluat tema lemnului Noce Canaletto, însă cu fronturi în varianta riflată pentru a camufla liniile de modularitate ale suspendatelor în iluzia optică a riflajelor.
- Avem două combine frigorifice (frigider + congelator) integrate în coloanele cu finisaj Metal Piombo, iar combina din coloana stânga include o mașină de gheață.
- Coloanele includ și mânere, iar ca pont de stil pentru viitor – observăm revenirea la modă a mânerelor tip bară sau țeavă, de inspirație industrială, astfel am început să le utilizăm din nou în ultimele proiecte, alături de deschiderile minimaliste tip Gola.
- În colțul dintre coloana din stânga și corpul de vitrine, mobilierul ascunde un stâlp de susținere, astfel a trebuit să fie ascuns într-un mod natural.
- Fronturile bazelor și placarea de perete sunt din ceramică Nero Greco, cu venatură ușor albăstruie, iar fronturile insulei sunt realizate din aceeași ceramică pentru a obține un efect de simetrie în oglindă.
- Bazele integrează o plită cu inducție de 80 cm, iar deasupra, integrat în corpurile suspendate avem o hotă.
Insulă
- Insula este un element-vedetă al bucătăriei, cu prezență monobloc de piatră, cu blat și fronturi din ceramică Nero Greco, inclusiv o chiuvetă de 70 cm construită în blatul de ceramică pentru continuitatea materialului.
- În dreapta chiuvetei este integrată mașina de spălat în cadrul insulei.
- Masa snack din lemn Noce Canaletto permite o zonă de bar și de servire a mesei cu vedere către bucătărie, în stil japonez, către persoana care lucrează în bucătărie.
- Insula este poziționată până la linia de proiecție orizontală a ușii de debara, astfel calibrarea spațiului include un alt reper de ordonare în spațiu.
- La nivel de dimensiuni, am trucat senzația că insula este la fel de mare ca unitățile de bază, dar acesta este un efect optic datorat perspectivelor în spațiu. În realitate, insula are dimensiuni mai reduse pentru a permite mișcarea persoanelor în spațiu.
Materiale și alegeri estetice
- Placări de lemn: Ceramică Nero Greco
- Fronturi și blat de insulă: Ceramică Nero Greco
- Masă snack: Lemn Noce Canaletto
Cum am abordat proiectul?
Acest proiect este destul de complex datorită condiționărilor de spațiu și a elementelor care trebuiau integrate obligatoriu: stâlpi de rezistență, 7 electrocasnice, o ușă către debara care “fractura” spațiul. Am lucrat cu o bucătărie destructurată ca un Tetris pe care am reordonat-o într-un sistem logic.
Ca în fiecare proiect MyKitchen, misiunea a fost să aranjăm toate elementele în ordine logică și funcțională, cu aliniamente de geometrie care extind percepția asupra dimensiunii spațiului.
Pe deasupra, totul trebuie să arate excelent ca estetică, astfel am optat pentru o juxtapunere între materiale moderne și cele tradiționale – avem metal și sticlă versus lemn natural.
Mai mult, am lucrat primul design de bucătărie cu noua colecție de finisaje de metal de la Binova Cucine, care intră în producție din decembrie 2022.
→ Andrei Gângă, Art Director MyKitchen
Te gândești la un proiect de design de bucătărie?
Clienții vin la noi pentru sfaturi profesionale de proiectare și construcție a unei bucătării personalizate, însă ceea ce oferim în consultanță este mai presus de tehnică. Oferim o ureche avizată pentru a asculta preferințe, dorințe, visuri, idei de design și materiale care reflectă stilul viitorului proprietar.
Viziunea noastră în proiectarea bucătăriei reflectă viziunea ta.
Programări de consultanță
Alege data programării și un interval orar pentru o discuție de consultanță design de bucătărie la showroom MyKitchen Studio.