Pentru noi, cei din generația X, care am copilărit cu cheia de gât, acasă are o semnificație aparte.
Dincolo de aspectele sale utilitare și de confortul fizic, casa reprezintă o construcție de emoții, experiențe și senzații unice, o lume aparte, personală, care sfidează timpul și încurajează visarea și spiritul liber.
Proprietatea personală este de fapt proprietatea asupra propriului spirit.
Proiectul de față, o casă nouă, construită la liziera pădurii, undeva aproape de București, reprezintă un caz de studiu special pentru noi, întrucât beneficiarii proiectului sunt clienți cărora le-am realizat, în urmă cu aproape 15 ani, amenajarea completă a apartamenului-duplex în care locuiesc și acum, situat în centrul Bucureștiului.
Revederea -după 15 ani- cu familia P. a fost o reală plăcere. Am trăit sentimentul reîntâlnirii unor călători experimentați, pe un drum cunoscut numai nouă. Și am reluat călătoria împreună, cu o retrospectivă a celor trăite și experimentate în casa amenajată în urmă cu 15 ani, înțelegând astfel cum să ne pregătim mai bine pentru călătoria ce se prefigurează – și admițând deopotrivă să nu stabilim o destinație exactă ci doar să experimentăm pe deplin drumurile neașteptate ce se vor arăta.
Galerie foto
★ Click pentru zoom.
Un proiect rezidențial complet, la cheie
- Casa de față am găsit-o ca un hibrid arhitectural încă nedefinitivat, ce îmbină elemente de stil Brâncovenesc / neo-românesc cu elemente specifice Greciei mediteraneene – iubită de proprietari pentru liniștea pe care le-o evocă.
- Liniștea și armonia sunt obiectivele acestui proiect – casa fiind gândită ca un spațiu de retragere în weekend, cu posibilitatea de a deveni casă permanentă atunci când programul cotidian va permite acest lucru.
- Fiind la liziera pădurii, dispusă pe o axă cardinală ușor curioasă, interiorul capătă aspecte aparte în funcție de cum și când primește lumina naturală în diferitele sale camere; așadar, am conchis că nu se poate aplica o rețetă comună de design, fiecare cameră trebuind tratată particular și diferit.
- Compartimentarea interioară, deși proiectată conform cererilor proprietarilor în funcție de propriile necesități, era totuși rigidă și nu lăsa loc de dialog între spații și protagoniștii lor – iar aici am avut libertatea de a imagina și sprijinul lor de a interveni cu modificările necesare.
Bucătăria chiar este o bucătărie!
- Ca de obicei, orice proiect începe cu bucătăria (!), iar în cazul de față, bucătăria este deosebit de importantă în viața familiei P.Trebuie menționat că bucătăria pe care am proiectat-o și pe care au folosit-o în ultimii 15 ani încă este un reper actual, întrucât și-a demonstrat funcționalitatea și rolul său activ în viața familiei.
- Posibilitatea unei bucătării open-space a fost doar ușor analizată și la fel de ușor abandonată, având în vedere că bucătăria trebuie să funcționeze ca o adevărată bucătărie, dar am concluzionat ca ea să fie în strânsă comunicare cu zona de zi.
Ca fișă de proiect, bucătăria trebuia să bifeze o listă de cerințe precise la capitolul funcționalități: complet integrate, unitar, într-un mod armonios.
- Plita mixtă inducție cu un arzător gaz puternic WOK – special pentru preparatele gătite ‘săltat’ – preparate pentru care plita cu inducție nu poate răspunde cerințelor unui bucătar pasionat.
- Hota puternică dar invizibilă și complet silențioasă, montată într-o configurație de tip nișă – ce asigură un control precis al fluxului de aer și mirosurilor propagate. Hota propusă este un model încastrat de plafon, dar integrată aproape invizibil în mobilier – oferind astfel un câmp vizual complet și libertate de mișcare deasupra plitei- și este echipată cu un motor extern montat pe acoperiș ce asigură performanțe extreme (absorbție de până la 2750 mc/h). Fiind echipată cu un motor extern, hota rămâne complet silențioasă – un atribut foarte apreciat de către cei pasionați de gătit.
- Chiuveta montată integrat în blatul din ceramică, cu o cuvă mare care să permită curățarea tăvilor și un spațiu de uscare pentru accesoriile de gătit, face echipă cu robinetul cu duș extractibil și comandă individuală, ce oferă o cale suplimentară pentru apa filtrată (care poate fi deopotrivă livrată rece, carbogazificată sau chiar fiartă la 100°C).
- Cuptorul cu funcții de gătire cu abur, oferă programe de preparare cu aport de abur cât și gătire full-steam sau sous-vid, unele funcții fiind deosebit de utile pentru coacerea pâinii de casă, ce nu lipsește din casa familiei P.
- Mașina de vase ‘ce funcționează zi lumină’ este un model cu funcții de spălare rapidă și uscare activă Zeolith și va avea o viață plină cu un program aglomerat.
- Frigiderul încorporat este unul cât se poate de standard ca dimensiuni și urmărește conservarea atentă a alimentelor de calitate iar nu capacitatea și volumul, întrucât este necesar doar pentru conservarea corecta și de scurtă durată a alimentelor proaspete. Probabil vă veți întreba de ce există un mâner – singurul mâner din bucătărie – în dreptul frigiderului; dincolo de utilitatea sa indiscutabilă, am creat un fel de secret la vedere, o notă de umor fin, caracteristic proprietarului.
Zona de vin și cafea
Mr. P. ne spune despre cafea:
‘După mult timp dedicat lecturii de profil, atât ca artă, dar și ca implicații medicale, pot spune că espresso-ul corect va concentra întotdeauna mineralele și uleiurile din boaba de cafea corect prăjită, corect măcinată (cât mai “la rece”) și corect extrasă (timp, temperatură, presiune în grup, nu în pompă). Corect extras, poți bea câte vrei, fără impact dramatic pe stomac sau sistemul nervos. Dar asta, ca orice altceva, ține de gusturi și cum acestea nu se discută, respect orice formă de consum în jurul meu’.
Locul de luat masa
Odată aceste obiective fiind integrate într-un design volumetric fluid, designul estetic a fost definit de finisajul fronturilor din lemn ale coloanelor, ce prezintă un șablon de caneluri ritmate (n.a.: a nu se confunda cu ‘riflajul’!) și conferă un aspect de lambriu fin, ce maschează dimensionarea reală a modulelor.
Zonele de lucru, respectiv frontul de lucru aferent plitei și insula funcțională sunt realizate integral din ceramică texturată, cu un aspect natural pământiu.
Masa este realizată din lemn dogat, în aceeași tonalitate cu coloanele, și susținută de un picior central din lemn, ce devine aproape invizibil din punctele de vedere reale în interiorul spațiului.
Zona de zi – zona de visare
Cu aceeași abordare și alegere a materialelor naturale am continuat călătoria și în zona de zi, care deservește în mod fluid trei sau chiar patru funcții.
Șemineul oferă ambientul perfect momentelor de conversație și introspecție. Întregul perete ce integrează șemineul este comun cu frontul de lucru al bucătăriei, și se întrepătrund în coloana comună pentru ventilație a hotei și tubulaturii șemineului. Acest artificiu a fost punctul cheie al proiectului, întrucât a permis deopotrivă amplasarea șemineului cât și spațiul necesar insulei în cadrul bucătăriei. Din motive estetice evidente în acest punct, pentru unitate și comunicare a spațiilor, finisajul din lemn canelat cu al său efect de boiserie joacă rolul de mesager. Arzătorul șemineului funcționează cu lemne și a fost integrat într-o construcție clasică, simetrică, ce oferă spațiu pentru pozele de familie pe un fundal asigurat de o placă unică din piatră naturală ce provine din zona anatoliană
Biblioteca
Este bazată pe un sistem de construcție autoportantă și bifacială, specific revoluției designului Italian de la sfârșitul anilor ’60 și flanchează integral scara interioară, excluzând astfel necesitatea unei dezvoltări estetice speciale ale acesteia (n.a.: Nu am înțeles niciodată de ce scărilor interioare, care au doar un simplu rol de funcționalitate, li se acordă o atenție exagerată și sunt tratate precum niște lucrări de artă poziționate în prim planul casei).
Biblioteca integrează un Home Theater ascuns de uși glisante, în spatele cărora se află televizorul de dimensiuni generoase precum și sistemul audio, player-ele și consola de gaming. Ne bucurăm că mai avem șansa de a proiecta o astfel de bibliotecă, un tip de construcție care se află la apusul unei cariere îndelungate, și pe care o vom mai putea probabil reîntâlni doar în manualele și cărțile de design interior.
Zona de dining
Poziționată spre curte și la confluența spațiilor interioare, masa de familie are rolul său important în cadrul întâlnirilor familiei extinse, în special cu ocazia Sărbătorilor, iar pentru perioada Crăciunului am obținut și un spațiu pentru bradul împodobit – un moment important familiei. Pentru a nu obtura lumina naturală, masa de mari dimensiuni (atunci când este complet extinsă ajunge la 3 metri) este un model de minimalist extrem iar scaunele sunt realmente transparente, fiind realizate din corzi textile pe structuri minimale din metal negru și au avantajul că pot fi mutate pe terasă, fiind un model compatibil pentru exterior.
Canapeaua insulară
În ton cu caracterul insular-mediteranean al proiectului, canapeaua asigură spațiu de conversație în fața șemineului cât și spațiu de relaxare în fața televizorului, unde cei doi copii ai familiei au și libertatea de a se scufunda în lumea gaming-ului. Una dintre temele principale ale proiectului a vizat ca familia să poată petrece cât mai multe clipe împreună. Canapeaua insulară face posibil ca în timpul petrecut împreună, fiecare să își poate alege, după bunul plac, locul sau activitatea pe care și-o dorește.
Elementul definitoriu al proiectului constă în absența ferestrelor în zona de living. Pentru a capta cât mai multă lumină naturală dar și pentru a crea o deschidere infinită spațiului am păstrat arcadele în forma lor imaculată și am înlocuit ferestrele – ce ar fi trebuit să închidă aceste arcade – cu un perete cortină din sticlă reflexivă, construit în terasa spațiului.
Această abordare, complet surprinzătoare, redefinește spațialitatea și rezolvă ecuația luminii la partea de interior, iar la exterior clarifică confuzia stilistică arhitecturală prin propunerea unui caracter complet inedit și totuși non-invaziv.
Cum am abordat proiectul?
Proiectul este în plină desfășurare, călătoria este încă departe de a se fi încheiat, iar cum nouă ne place să călătorim, vom experimenta drumurile lăturalnice ademenitoare. În orice caz, nu ne vom lăsa captivi pe șleaurile drumurilor bătute, pentru că această casă este o poveste despre viață, ce nu va ține cont de empiricul anost al vremurilor.
Promitem să revenim cu vești din călătoria noastră.
→ Andrei Gângă, Art Director MyKitchen
Detalii proiect:
- Bucătărie: Binova Model Woodline / Lab
- Electrocasnice: NEFF Collection, Pando
- Mobilier de casă: Saba Italia, Lapalma, DiTre, Kico, Calligaris
Te gândești la un proiect de design de bucătărie?
Clienții vin la noi pentru sfaturi profesionale de proiectare și construcție a unei bucătării personalizate, însă ceea ce oferim în consultanță este mai presus de tehnică. Oferim o ureche avizată pentru a asculta preferințe, dorințe, visuri, idei de design și materiale care reflectă stilul viitorului proprietar.
Viziunea noastră în proiectarea bucătăriei reflectă viziunea ta.
Programări de consultanță
Alege data programării și un interval orar pentru o discuție de consultanță design de bucătărie la showroom MyKitchen.